Brandveiligheid in veel zorginstellingen schiet tekort
Door de gezamenlijke Rijksinspectie is een onderzoek verricht naar de brandveiligheid in diverse zorginstellingen. Dit onderzoek bevatte als belangrijkste conclusie dat het met de brandveiligheid in zorginstellingen niet best gesteld is.
Bouwkundige veiligheid
In Stedebouw & Architectuur themanummer Brand/veiligheid publiceerde Bram Kersten, LBP|SIGHT, een artikel over dit onderwerp. Kersten constateert, wijzend op het rapport van gezamenlijke Rijksinspectie, dat de bouwkundige veiligheid in veel zorginstellingen te kort schiet. Met name de brandscheidingen zijn vaak niet in orde. Ook is de subbrandcompartimentering, die bedoeld is om in zorginstellingen bedgebonden patiënten meer veiligheid te bieden, vaak niet aanwezig. Bij brand kan dit leiden tot een snelle verspreiding van rook en vuur en zeer onveilige situaties. Het is dan ook van essentieel belang dat de bouwkundige brandveiligheidvoorzieningen van elke zorginstelling inzichtelijk wordt gemaakt en indien nodig wordt verbeterd.
Opmerkelijk bij de brand in de Rivierduinen was dat de instelling aan de vereiste wet- en regelgeving voldeed, dat de bouwkundige brandveiligheid van de instelling in kaart was gebracht en geconstateerde gebreken waren verholpen. Toch heeft brand hier geleid tot drie slachtoffers. Alleen voldoen aan de wettelijke eisen voor de brandscheidingen is dus niet voldoende om ook daadwerkelijk een voldoende veilig zorggebouw te realiseren.
Tot slot
De brand in de Rietlanden heeft ons geleerd, schrijft Kersten, dat niet alleen een goede bouwkundige veiligheid van essentieel belang is om calamiteiten te voorkomen. Een goed brandveiligheidplan waarin de verschillende brandveiligheidaspecten goed op elkaar zijn afgestemd is essentieel om tot een echt brandveilig gebouw te komen. Hierbij is goede communicatie tussen de zorgstellingen en de adviserende en toetsende instanties uiteraard essentieel. Ja, en het regelmatig houden van ontruimingsoefeningen draagt ontegenzeglijk bij aan de brandveiligheid.
Lees het volledig artikel over brandveiligheid in zorgvastgoed in het themanummer Brand/veiligheid 2012 van Stedebouw & Architectuur. Bestel hier de editie.
Reactie toevoegen