Brandveiligheid in de zorg steeds belangrijker

woensdag 9 november 2011
timer 3 min
“Nieuwe ontwikkelingen in de brandveiligheid kunnen op termijn leiden tot een andere aanpak van brandveiligheidsconcepten in zorggebouwen. Is bijvoorbeeld een watermist systeem in staat om een brand in een zorggebouw zodanig te controleren dat zelfsluitende deuren niet noodzakelijk zijn, en er met een beperkte hoeveelheid personeel toch een veilige ontruiming kan worden uitgevoerd?”

“Brandveiligheid in de zorg zal de komende jaren een steeds grotere rol gaan spelen. Door de vergrijzing zal er steeds meer zorg nodig zijn.” Dat zegt Ronald Oldengarm, senior adviseur brandveiligheid DGMR, in het pas verschenen themanummer Bouw & Zorg van Stedebouw & Architectuur.

 

Domotica

Als gevolg van kostenreductie, gebrek aan personeel, maar ook dankzij een voortdurende verbeterde technologie vormt domotica volgens Oldengarm een steeds belangrijkere schakel in de zorgverlening. “Wij moeten er wel voor waken dat techniek niet altijd de ‘handen aan het bed’ kunnen vervangen, en dat er bij een brand toch menselijke ondersteuning nodig is om een afdeling of zelfs een heel gebouw te ontruimen.”

 

Andere aanpak

Maar ook nieuwe ontwikkelingen in de zorg kunnen ook een risico vormen. Er komt steeds meer medische apparatuur in het zorggebouw en voor het inzien van digitale gegevens zijn COW’s (computer on wheels) in opmars. Deze apparatuur verhoogt het risico op brand. Momenteel wordt al 45 procent van de branden in zorginstellingen veroorzaakt door apparatuur of onjuist gebruik daarvan. Voorkomen moet worden onvolledig uitgedachte concepten in de toekomst kunnen leiden tot slachtoffers.

 

Form follows function

Volgens Oldengarm moet je als ontwerper afwegen of de wettelijke eisen voldoende basis zijn voor een goed ontwerp, of dat je toch meer aandacht zou moeten hebben voor het beoogde gebruik. Ook op brandveiligheid is het principe form follows function van toepassing. “Een voorbeeld. Een verpleegafdeling in een ziekenhuis heeft een oppervlakte van 300 vierkante meter. Volgens het Bouwbesluit zouden er drie verpleegafdelingen binnen één brandcompartiment mogen liggen. Vanwege het gebruik en de duidelijkheid bij een calamiteit zou het echter wenselijker zijn om slechts één afdeling volledig te moeten ontruimen. Het is daarom wenselijk om elke afdeling als apart brandcompartiment uit te voeren. Dit zal in beginsel leiden tot hogere bouwkosten. Aan de ontwerpers de taak om dit aspect integraal te beoordelen. Op basis van een variantenstudie en integrale afweging zou kunnen blijken dat een indeling in kleinere brandcompartimenten veiligheidstechnisch, maar ook financieel (op langere termijn), een betere oplossing is.

 

 

Meer weten? Bestel het pas verschenen themanummer Bouw & Zorg van Stedebouw & Architectuur. thema-bouw-zorg-2011.96017.lynkx

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel