Brandveiligheid: de markt moet het doen!

zondag 9 september 2012
timer 2 min
De Rijksgebouwendienst (Rgd) ontwikkelde met Efectis de brandscan, een instrument om gebouwen te beoordelen op brandveiligheid. Met de brandscan lichtte Rgd van 2006 tot 2010 circa 1800 gebouwen door. Conclusie? In heel veel gebouwen wordt niet aan alle eisen uit de bouwregelgeving op het gebied van brandveiligheid voldaan, maar gelukkig blijken in de meeste gevallen de tekortkomingen niet van dien aard dat onmiddellijk ingrijpen nodig is.

 Henk van Vulpen, senior raadgevend ingenieur Rijksgebouwendienst: “De uitslag was toch minder gunstig dan we vooraf hadden gehoopt.”

 

NEN 6059

De brandscan legde de zere plekken bloot en voldeed in dat opzicht prima aan de doelstellingen waarmee Rgd het instrument had opgezet. Er volgde een landelijke uitrol. “De brandscan was zo succesvol dat de markt geïnteresseerd raakte,” blikt Van Vulpen terug. “In 2008 kreeg de brandscan de status van Nationale Praktijk Richtlijn 1659 en die NPR wordt nu door NNI omgezet in de NEN-norm 6059. Deze norm – op dit moment voor commentaar - geeft aanwijzingen voor een inspectie van utiliteitsbouwwerken op het niveau van fysieke elementen/ruimten. De norm bestaat uit twee delen. NEN 6059-1: een volledig herziene brandscan, op èèn lijn gebracht met het Bouwbesluit 2012, voor het uitvoeren van een nulmeting. En NEN 6059-2, een conditiemeting voor bestaande gebouwen.”

 

Naar geïntegreerde inspecties

De Rgd heeft de Brandscan vier jaar geleden geïntegreerd in de RgdBOEI®-methodiek, een integrale, efficiënte en doelmatige inspectiemethode die diverse deelaspecten op het gebied van Brandveiligheid, Onderhoud, Energie en 'Inzicht in het voldoen aan wet- en regelgeving' (BOEI) bij elkaar brengt. De RgdBOEI®-methodiek is onder de vlag van de Rgd ontwikkeld maar is via de website van de Rgd vrijgegeven voor gebruik door andere partijen. Van Vulpen over de wens om dergelijke methodieken breed toe te passen: “Met de komst van geïntegreerde contracten, van Design & Build tot en met Design Build Finance Maintenance & Operate (DBFMO/PPS) komt de bal bij marktpartijen te liggen. Dit sluit ook aan op ontwikkelingen als gevolg van de aanbevelingen van de Commissie Dekker uit 2008. De rol van gemeenten (bouwtoezicht) en brandweer in het borgen van brandveiligheid neemt daardoor sterk af. De markt moet het zelf regelen.”

 

Lees het volledig artikel over Rgd en brandveiligheid, over de brandscan en RgdBOEI®-methodiek in het themanummer Brand/veiligheid 2012 van Stedebouw & Architectuur. Bestel hier de editie.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel