Bouwsector stevent af op ‘double dip’

donderdag 9 februari 2012
timer 2 min
De Spaanse en Italiaanse bouwsector staan er nog steeds slechter voor dan in 2009. Alleen in Duitsland is de markt hersteld van de crisis. Dit zijn enkele resultaten uit het Q4 2011 rapport van de European Architectural Barometer, een driemaandelijks uitgevoerd internationaal onderzoek onder 1.200 Europese architecten.

In dit onderzoek worden zes landen doorgemeten. De resultaten van de bouwsectoren verschillen duidelijk per land. In Q4 2011 vertonen de omzet en orderportefeuille onder architecten nog steeds een dalende lijn. In Spanje en Italië is sprake van een zorgelijke situatie. Met name omdat er nog geen significante tekenen van herstel zijn waar te nemen. De Rolling Barometer, die de huidige situatie vergelijkt met de situatie in 2009, toont duidelijk aan dat Italië en met name Spanje er, ten opzichte van de andere landen, het slechtst voor staan.

 

Tweede crisis

De bouwsector in Frankrijk en Nederland laat, na een periode van relatieve stabiliteit op de markt, een verslechtering van de situatie zien in het vierde kwartaal van 2011. Beide landen lijken af te stevenen op een tweede crisis (‘double dip’). Het laatste kwartaal verklaarden meer architecten een dalende orderportefeuille te ervaren en een lagere omzet te hebben gerealiseerd. Ook vergeleken met 2009 scoren beide indicatoren beduidend lager. Aan de hand van de ontwikkelingen van de orderportefeuilles en de omzet van de afgelopen kwartalen kan worden voorspeld dat voor Frankrijk en Nederland de bouwvolumes voor 2012 en 2013 op hetzelfde niveau zullen blijven als in 2011.

Het Verenigd Koninkrijk verkeert in een betere positie dan Spanje, Italië, Nederland en Frankrijk. In Q4 2011 registreerde Arch-Vision dat het aandeel architecten met een sterk (meer dan 5%) gedaalde orderportefeuille is afgenomen. De voorspellingen, die zijn gebaseerd op de ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar, tonen dat de bouwvolumes in het Verenigd Koninkrijk ook niet noemenswaardig zullen veranderen ten opzichte van 2011.

 

Duitse bouwsector

De Duitse bouwsector laat als enige een duidelijk herstel zien. Na een korte periode van stagnatie is de markt in 2011 weer aan het groeien. De situatie die door de Duitse architecten is geschetst, toont dat de bouwsector het momenteel veel beter doet dan in 2009. Voor 2012 kan Duitsland dan ook stijgende bouwvolumes verwachten.

In zijn algemeenheid wordt er voor 2012 in Europa een bouwvolume van 736 miljard verwacht. Dat is 1% lager dan in 2011. Deze berekeningen zijn gebaseerd op de gegevens van de zes doorgemeten landen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel