Bouwsector op historisch dieptepunt

woensdag 11 april 2012
timer 2 min
Het aantal verleende bouwvergunningen is in 2011 met 9 procent omlaag gegaan. Vooral in de tweede helft van het jaar was er een terugval. Dat blijkt uit cijfers die het CBS vandaag presenteerde. Positief is dat het aantal gereedgekomen woningen vorig jaar met 3 procent steeg.

Het aantal bouwvergunningen is sinds 1953 niet zo laag geweest, constateert het CBS. In 2011 zijn 56.000 bouwvergunningen verleend voor nieuwbouwwoningen. In het eerste halfjaar van 2011 nam het aantal verleende bouwvergunningen met 6 procent toe vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. In het tweede halfjaar van 2011 werd de situatie minder rooskleurig. Het aantal verleende bouwvergunningen daalde met 19 procent.

Voor zowel koop- als huurwoningen zijn minder vergunningen verstrekt. Alleen in provincies met traditioneel lage bouwvolumes namen de percentages toe.

Gereed

Het aantal gereedgekomen woningen nam licht toe. Bijna 58.000 woningen kwamen in 2011 gereed, een groei van 3 procent. Zowel het aantal gereedgekomen huur- als koopwoningen groeide licht. De toename van het aantal gereedgekomen koopwoningen was toe te schrijven aan de overheid, woningcorporaties en particuliere initiatieven. Bouwers voor de markt, zoals projectontwikkelaars, leverden vrijwel evenveel koopwoningen op als in 2010.

Achterstand

Bouwend Nederland is niet verrast over de lage cijfers, die illustreren hoe zwaar de bouw getroffen wordt door de aanhoudende economische crisis. De prognoses van onder meer het Economisch Instituut voor de Bouw wezen al in de richting van veel minder bouwvergunningen en opleveraantallen die wederom niet aansluiten bij de gemiddelde behoefte aan 75.000 nieuwe woningen per jaar. De achterstand loopt dus verder op.

Lage consumentenvertrouwen

De branchevereniging koppelt de neergang in vergunningen vanaf het midden van het jaar aan het en de verscherpte hypotheekregels per 1 augustus, in combinatie met de hoge gemeentelijke grondprijzen. Het positieve effect van de verlaagde overdrachtsbelasting werd daardoor gedempt.

Surplus

Het CBS stelde de statistieken samen op basis van gemeentelijke opgaven. Het aantal verleende bouwvergunningen geeft normaliter een indicatie van de verwachte woningbouwproductie. Bouwend Nederland constateert dat veel van de vergunningen die in de afgelopen jaren zijn afgegeven niet gevolgd werden door daadwerkelijke bouwactiviteit. Zo ontstond een surplus aan vergunningen, dat debet is aan de daling in 2011.

(bron:CBS)

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel