Bouwprojecten missen innovatiekracht
Het project biedt opdrachtgevers uit de zorg-, corporatie- en waterschapswereld hulp bij het beter benutten van de mogelijkheden in aanbesteden en contractvormen.
Onderzoekssubsidie
Het project start in samenwerking met Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden, Waterschap Rivierenland, Ieder1, UWoon, de Carante Groep, Balance & Result en Movares. Voor dit project is een subsidie toegekend door RAAK Publiek, een initiatief van de Rijksoverheid.
Innovatiekracht
Frens Pries, deeltijd lector Nieuwe Cultuur in de Bouwketen bij Hogeschool Utrecht: “We constateren dat bouwprojecten en aanbestedingen vaak nog zeer technisch en ‘traditioneel’ worden aangepakt. Hierdoor mist men innovatiekracht. Een klimaat van ‘laagste prijs’ is bovendien niet ideaal voor de samenwerking. Dit terwijl opdrachtgevers, architecten en aannemers elkaar juist moeten opzoeken.” Mits aan de marktpartijen voldoende vrijheid en speelruimte wordt gelaten, zijn zij in staat om met innovatieve en duurzame oplossingen te komen. Opdrachtgevers hebben niet altijd zelf deze kennis in huis. Het lectoraat wil binnen twee jaar met de deelnemende organisaties tot verbeterde aanbestedingsprocedures komen.
Uitwisseling
In het project is veel ruimte voor uitwisseling tussen onderwijs en praktijk. Zo worden studenten betrokken bij het onderzoek en zullen docenten stage lopen bij de deelnemende organisaties. Deelnemende professionals zullen als stagebegeleider optreden en een rol krijgen in het onderwijs aan de Hogeschool. De hogeschool vertaalt de verworven inzichten in de curricula van de relevante opleidingen.
Meer informatie:
Ir. Matthijs Kuhlmann, Programmamanager project ‘Op weg naar de goede vraag, een competentiebenadering’
T: 06 533 046 90, E-mail: matthijs.kuhlmann@hu.nl
Reactie toevoegen