Bouwmaterialengroothandel ziet herstel pas op zijn vroegst begin 2013

dinsdag 4 oktober 2011
timer 2 min
De bouwmaterialengroothandel ziet herstel pas op zijn vroegst begin 2013 optreden. Dit blijkt uit de vijfde conjunctuurmeting onder leden en buitengewone leden van Koninklijke Hibin door USP Marketing Consultancy.

Eind 2010 gaven nog bijna zeven op de tien bedrijven aan de gevolgen van de economische malaise in sterke mate te voelen. Eind 2011 is dat nog maar 16 procent, met name als gevolg van de genomen maatregelen. Het percentage bedrijven dat aangeeft dat het goed gaat, steeg van 0 procent naar 6 procent en het percentage dat meldt dat het weer beter gaat, steeg van 7 procent naar 10 procent.

 

Renovatie en onderhoud

Bijna negen op de tien respondenten zeggen de gevolgen te merken in afname van leveringen ten behoeve van woningnieuwbouw. Na een kleine verbetering in het voorjaar van 2011 levert  dit nu zelfs een licht hoger percentage op dan in 2010. Opmerkelijk is het percentage bedrijven dat aangeeft dat de gevolgen merkbaar zijn in leveringen voor renovatie en onderhoud. Hier is sprake van bijna een verdubbeling van 21 naar 41 procent van alle respondenten in het tweede ten opzichte van het eerste halfjaar. Hierbij speelt waarschijnlijk het aflopen van de btw stimuleringsmaatregel per 1 oktober een belangrijke rol.

 

Regionale verschillen

Uit het onderzoek blijkt dat de crisis nu ook de Randstad in volle omvang heeft geraakt. In eerdere metingen kwam de Randstad nog relatief goed uit de bus. Ook in de Randstad heeft nu 90 procent van de vooral in die regio actieve bedrijven te maken met minder opdrachten. Driekwart van die bedrijven meldt voorts oplopende betalingstermijnen. Verder wordt een toenemend aantal bedrijven in de Randstad  en de regio Noord/Oost bij hun financiering geconfronteerd met een grotere terughoudendheid van de financiële instellingen.

Andere regio's verwachten ten opzichte van 2010 alweer iets verbetering. Bedrijven in het noorden en oosten en de landelijk werkende bedrijven verwachten een lichte omzetgroei over heel 2011. In de Randstad en het zuiden verwacht men dat de lichte stijging in het eerste halfjaar van 2011 zal omslaan in licht negatief over heel 2011.

 

De daling van het aantal medewerkers in de sector is in 2011 tot stilstand gekomen. Begin 2010 hadden bedrijven gemiddeld 29,1 mensen in dienst. Dat aantal daalde naar 28,8 begin 2011 en blijft het gehele jaar stabiel. Bij de nulmeting in januari 2009 lag het gemiddelde aantal werknemers nog op 33,2. In drie jaar tijd is de werkgelegenheid in de bouwmaterialengroothandel met 13 procent teruggelopen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel