Bouwmaterialengroothandel wil hub-netwerk uitrollen

woensdag 13 juni 2012
timer 2 min
Met ruim 370 vestigingen en een landelijke dekking wil de bouwmaterialengroothandel een hub-netwerk bieden aan de gehele bouwsector. Tijdens de Hibin Branchedag, die op 12 juni plaatsvond in Utrecht, presenteerde dr. Walther Ploos van Amstel van TNO Mobiliteit en de Vrije Universiteit de eerste aanzet voor een Geografisch Informatie Systeem (GIS) dat op termijn inzicht moet geven in de beschikbaarheid van terreinen van bouwmaterialengroothandels voor op- en overslag.

“De locaties van de groothandel zijn de nieuwe forten van de steden. Het zijn geweldig strategische plekken, die in de toekomst alleen maar in waarde zullen toenemen”, aldus Ploos van Amstel.

 

Met het initiatief wil de brancheorganisatie van de bouwmaterialengroothandel, Koninklijke Hibin, een antwoord geven op de roep om hubs die het aantal transportbewegingen van en naar bouwplaatsen in met name de binnensteden moeten beperken. Het verder uitwerken van het initiatief wordt een gezamenlijk project van TNO Mobiliteit en Koninklijke Hibin.

 

Strijd tegen congestie

Het creëren van hubs in de strijd tegen congestie, CO2- en fijnstofuitstoot en faalkosten én voor een veilige en betere stedelijke distributie is al langere tijd onderwerp van discussie. Er zijn binnen de bouwsector eerder initiatieven ontplooid om in kaart te brengen waaraan zo’n hub zou moeten voldoen, onder andere binnen het overlegplatform ‘Logistiek in de Bouw’. Daar wil Koninklijke Hibin het bestaande netwerk van bouwmaterialengroothandels aan toevoegen om tot werkbare en snel te realiseren oplossingen te komen.

 

Logistiek dienstverlener 

Voorzitter Gert Smit: “De bouwmaterialengroothandel is naar de aard van de activiteiten van oudsher een logistiek dienstverlener. Tot nu toe is er vooral sprake van individuele bedrijven die proberen hun leveringen optimaal in te richten op het bouwproces van de klant. Groothandelsbedrijven die in staat zijn daar een hub-functie aan toe te voegen,  kunnen integrale logistieke dienstverlening aanbieden. Daarmee komt het ideaal van een sluitend logistiek plan voor iedere binnenstedelijke bouwlocatie een stuk dichterbij.”

  

Samenwerking in bouwtoelevering

Koninklijke Hibin wil met andere brancheorganisaties in de bouwtoelevering om tafel om het initiatief te verbreden. Voorzitter Gert Smit wil de betrokken partijen uitnodigen voor een verkennend gesprek, waar nadrukkelijk ook gezamenlijke belangenbehartiging op de agenda zal staan. Gert Smit: “Met respect voor ieders identiteit en achtergrond, moet je vaststellen dat brancheorganisaties in de bouwtoelevering gemeenschappelijke belangen hebben. Gezamenlijk kunnen we die krachtiger uitdragen.”

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel