Bouwers moeten C/PO-projecten faciliteren

donderdag 6 december 2012
timer 2 min
“Projectmatige woningbouw was altijd gericht op grote aantallen. Maar de markt is nu heel hard aan het leren om het proces om te keren. Van grote series van hetzelfde naar kleine series en unieke producten tegen concurrerende prijzen en optimaal afgestemd op de woonwensen van de individuele consument. Collectief/Particulier Opdrachtgeverschap zal naar mijn mening tegen die achtergrond een steeds groter deel uitmaken van de woningmarkt, ook na de crisis.” Dat zegt Joost Versluijs in het expertpanel dat Stedebouw & Architectuur organiseerde over C/PO en Cradle to Cradle. 

Volgens Versluijs is er bij alle partijen een groeiende belangstelling voor particuliere initiatieven. “Het belangrijkste is dat het bij de consument steeds meer in trek begint te komen.” “Maar”, voegt hij toe: “Het is voor ontwikkelaars en bouwers vaak nog wel zoeken op welke manier C/PO op een goede manier gefaciliteerd kan worden en vooral welke toegevoegde waarde deze partijen  kunnen leveren in deze markt.”

 

Faciliteren

Een van die waardes is ontwikkel- en bouwefficiency, zegt Versluijs: “C/PO-projecten verzanden nogal eens in jarenlange ontwerp- en ontwikkeltrajecten en reken- en tekensessies. Niet iedereen heeft de tijd of zin om zo’n lang traject in te gaan. Ik denk dat hier een grote kans ligt voor de professionele marktpartijen. De vraag is hoe de individuele consument maximaal gefaciliteerd kan worden in het ontwerp van de eigen woning, maar met een goede beheersing van techniek, kosten en het proces. Als marktpartijen hier een goed antwoord op hebben dan hebben ze echte toegevoegde waarde en kan de markt van C/PO in een nog grotere stroomversnelling komen.” 

 

Cradle to Cradle

Versluijs is positief over Cradle to Cradle maar stelt vast dat het gedachtegoed van C2C primair in dienst moet staan van het wonen: “Dat wil zeggen dat het in eerste plaats een positief effect moet hebben op de beleving, uitstraling, comfort en energienota  van de woning. Wel is het zo duurzaamheid steeds vaker op de agenda van de woonconsument staat. Het aantrekkelijke voor de consument moet dan zijn zijn dat die een woning krijgt die heel duurzaam is, in materiaalgebruik en energieverbruik, maar die vooral ook heel mooi en comfortabel is, en daarnaast moet binnen het concept zoveel mogelijk individuele inbreng mogelijk zijn.”

 

Lees hier het volledige verslag van het expertpanel over C/PO en Cradle to Cradle.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel