Bouwend Nederland vindt hervormen woningmarkt schadelijk

vrijdag 7 september 2012
timer 2 min
Op basis van CBS cijfers constateert  Bouwend Nederland dat er geen enkel  probleem is met de financiële stabiliteit van de woningmarkt. Die kan dus volstrekt geen aanleiding meer geven, concludeert Bouwend Nederland, om nog verder in te grijpen in de fiscale behandeling van de 4 miljoen eigen woningen in Nederland. Hervormen is juist schadelijk, zeker ook voor de bouwsector die nu al enige tijd de economische groei remt.

De totale Nederlandse hypotheekschuld bedroeg eind 2011 bijna 670 miljard euro. Dit is 111 procent van het bruto binnenlands product en daarmee het hoogste van de eurozone. Daar staat tegenover dat de waarde van alle koopwoningen – bijna 1400 miljard euro – tweemaal zo hoog is als de hypotheekschuld. Daarnaast hebben huishoudens spaar(beleg)depots en vorderingen op pensioenreserves die de hypotheekschuld riant overtreffen. Dit meldt het CBS 5 september jl..

Het bureau constateert dat ondanks de recente daling van de huizenprijzen de totale huizenwaarde nog altijd ruim tweemaal zo hoog is als de totale hypotheekschuld – hoewel voor individuele huishoudens de woningwaarde inmiddels lager kan zijn dan de aangegane hypotheek.

Al gespaard

Bovendien staat tegenover de hypotheekschuld van huishoudens ook nog 332 miljard euro aan spaartegoeden die, goeddeels via spaar- of beleggingshypotheken, gereserveerd zijn voor de aflossing van de hypotheek aan het einde van de looptijd. Voor bijna de helft van de totale hypotheekschuld is dus al gespaard.

In landen waar de hypotheekrente niet aftrekbaar is, bestaan deze hypotheekvormen niet – en dus evenmin dergelijke spaartegoeden. Daardoor lijkt de relatieve hypotheekschuld daar lager. Dit belangrijke verschil wordt in internationale vergelijkingen van de hypotheekschuld wel eens over het hoofd gezien, vermeldt het CBS.

Ingrijpen schadelijk

De verhouding tussen leenbedragen en woningwaarde pakt dus nu al gunstig uit door de grote reserveringen. Door de maatregelen uit het Lente-akkoord zal de verhouding in de toekomst nog gunstiger worden, want starters moeten annuïtair aflossen.

Politieke partijen die om inkomenspolitieke redenen toch de woningmarkt willen aanpassen, moeten zich hierbij realiseren welke grote negatieve effecten dat heeft op woningwaarde en koopkracht. Teruggang daarin brengt bovendien nog meer stagnatie in de strategisch broodnodige woningnieuwbouw. Dat gaat onvermijdelijk gepaard met een verlies van nog eens tienduizenden banen in de toch al zwaar geplaagde bouwsector en alle aanverwante branches.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel