Bouwen voor de gezondheidszorg
Zo’n pleidooi is nodig, stelt Cor Wagenaar: “In de zorg wordt architectuur vaak gezien als sluitpost.”
Architectuur voor de gezondheidszorg in Nederland beschrijft de ontwikkeling van ziekenhuizen, psychiatrische instellingen en woon- en zorggebouwen voor ouderen, van 1850 tot in de toekomst. Mens en Wagenaar noemen hun boek een pleidooi voor de (her)ontdekking van de architectuur en de impact van de architectuur in het bouwen voor de zorg. Cor Wagenaar: “Architectuur heeft invloed op de ‘core business’. Architectuur kan zorg en therapie steunen of frustreren, door de logistiek, de materialisatie, de ruimtelijke effecten. Er is een direct effect van design op het welzijn van patient en staf; dat is een ‘softe’ karakteristiek met ‘harde’ consequenties.”
De grootschaligheid en complexiteit heeft in de ziekenhuisbouw en elders in de architectuur van de zorg geleid tot een reactie. Ontrafelen is de trend. Cor Wagenaar: “De grote ziekenhuizen zijn logistieke knopen, ontstaan door fusies en het bundelen van allerlei functies op één locatie. Die trend is nu ten einde. Het ziekenhuis van Sittard van Bonnema Architecten (2001 – 2008) is er de laatste exponent van.”
Noot
1. Noor Mens, Cor Wagenaar, Architectuur voor de gezondheidszorg in Nederland, NAi Publishers, Gebonden, 352 pagina”s, Nederlandse editie, € 49,00..
Zie voor het volledige artikel www.stedebouwarchitectuur.nl
Reactie toevoegen