Bouwen met hennephout en leem: eco-alternatief voor beton

dinsdag 5 juni 2012
timer 3 min
Nederland maakt de overstap naar een biobased economy. Dat stimuleert de toepassing van onder meer hennep en hennepcombi's zoals hennephout. Hennephout, kalk en leem vormen een uitstekend ecologisch alternatief voor beton.  Het product wordt o.a. onder de merknaam Hempcrete  op de markt gebracht en is met name populair in de houtskeletbouw. 

Op 19 juni 2012 verzorgt Joop Knol, van het project  Henneptohouse van Natuur en Milieufederatie Drenthe de workshop 'Building with Hemp and Lime'  met  Mark Reinders, HempFlax, Tom Woolley, auteur en autoriteit op gebied van groen bouwen, en Myles Yallop, van het bedrijf Limecrete Company.

Hempcrete

De combinatie van hennephout, kalk en leem biedt een uitstekend ecologisch alternatief voor beton.  Het product wordt o.a. onder de merknaam Hempcrete  op de markt gebracht en is met name populair in de houtskeletbouw.  Net als beton kan het in voorgeproduceerde blokken worden gebruikt of het kan worden gespoten. Het materiaal is volledig duurzaam en geheel recyclebaar. Lichtgewicht houtconstructies hebben gewoonlijk een gebrek aan thermische massa en een risico van oververhitting.  De combinatie van hennephout, kalk en leem  biedt hiervoor een oplossing, vanwege de lage warmtewisseling en natuurlijke isolatiewaarde.

Gezond isoleren

De warmte-, koude- en geluidsisolerende eigenschappen van hennepvezel worden algemeen erkend en steeds vaker toegepast, als ecologisch alternatief voor het conventionele isolatiemateriaal.  Een combinatie van 90 procent hennepvezel en 10 procent  bico of PLA (maïszetmeel) versterkingsvezel, levert een schoon, stofarm en huidvriendelijk product op, dat vochtregulerend is en geen chemische bestanddelen heeft. Om het brandwerend te maken wordt er natuursoda aan toegevoegd.  Conventionele isolatiematerialen bestaan of uit kunststofvezels of uit mineraal materiaal, dat met chemische middelen moet worden bewerk, tegen motten en kevers.  Hennep isolatie is niet alleen te verkiezen in het geval van allergieën en luchtwegenaandoeningen, maar ook door eenieder die voor zichzelf en zijn/haar kinderen een gezonde woon- en leefomgeving wenst.  

Het groene goud

Hennep geldt al eeuwen als een veelzijdige grondstof. Moderne verwerkingstechnieken maken het mogelijk om het aantal toepassingen aanzienlijk uit te breiden.  Zo wordt hennep volop toegepast in de automotive industrie (carrosserie, dashboard, deuren), de bouw, de cosmeticabranche, de voedingsmiddelenindustrie en  vind er onderzoek plaats om uit hennep duurzame brandstoffen te produceren.  Hennep groeit zeer snel en neemt hierbij CO2 op.  Een hectare hennep levert al na  14 weken voldoende materiaal op, om een huis te bouwen.  Alleen bamboe groeit sneller.  Ten opzichte van die laatste, biedt hennep de voordelen, dat: het op iedere ondergrond en in ieder klimaat verbouwd kan worden, geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn, het onkruid weert en bestand is tegen ziekten.

HempFlax

HempFlax in Oude Pekela richt zich op de productie en verwerking van duurzame grondstoffen, halffabricaten en eindproducten van milieubewust geteelde vezelhennep en vlas. Door op professionele wijze te werken aan de ontwikkeling en innovatie van herwinbare natuurvezelproducten, staat HempFlax aan het begin van meerdere duurzame industriële ketens. De hennepvezels van HempFLax bevinden zich zowel in de stallen van het  Deense Koningshuis, als in de interieurs van de Bugatti Veyron, de Jaquar CX-75, de Bentley Brooklands en de BMW-3, 5 en 7 serie. Zie http://hempflax.com voor meer informatie over dit innovatieve bedrijf.

 De workshop 'building with Hemp and Lime' is bedoeld voor architecten, projectontwikkelaars, aannemers en particulieren die zelf een duurzaam huis willen bouwen. Zie voor meer informatie: http://www.henneptohouse.nl/

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel