Bouwbedrijven weer hard getroffen

dinsdag 4 december 2012
timer 1 min
De omzet in de bouw is in het derde kwartaal met ruim 4 procent gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Het aantal faillissementen onder de bouwers steeg met 25 procent, terwijl het aantal banen in de gehele sector daalde met 17.000 tot 355.000. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendgemaakt.
In de eerste 9 maanden van 2012 daalde de bouwomzet met ruim 6 procent. In vergelijking met het topjaar 2008 komt de omzetdaling uit op ongeveer 15 procent. Middelgrote bouwbedrijven kregen de zwaarste klappen met een omzetverlies van ongeveer 25 procent. De kleinere bouwbedrijfven werden het minst hard getroffen door de crisis, met een omzetdaling van 2 procent.

Bouwvergunningen
Vooral de bouwers van woningen en bedrijfsgebouwen hebben het zwaar. Zij zagen de omzet sinds het begin van het jaar met 9 procent teruglopen. Het aantal bouwvergunningen voor woningen en winkels daalde met respectievelijk 36 procent en 43 procent.

Het CBS is somber gestemd over de toekomst voor de bouwers. "Nieuw werk lijkt voorlopig niet voorhanden voor de bouw. De verwachtingen voor met name de burgerlijke en utiliteitsbouw zijn negatief", aldus de onderzoekers.

Bron: ANP

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel