Bouw toekomstbestendig campusgebouw TU Delft gestart
UNStudio heeft in samenwerking met Arup en BBN het ontwerp gemaakt voor Echo. Het gebouw heeft zeven onderwijsruimtes, waarvan meerendeel een flexibele indeling heeft. De grootste collegezaal heeft bijvoorbeeld ruimte voor zevenhonderd personen, maar kan gesplitst worden in drie afzonderlijke zalen. Het pand biedt ruimte aan in totaal 1.700 studenten.
Flexibel in gebruik
Echo is een multifunctioneelonderwijsgebouw met een ruimtelijke kwaliteit die bij de bestaande leeromgeving van de TU Delft aansluit. Het ontwerp ondersteunt de hedendaagse werk- en studeercultuur van ‘Everything Anywhere’, waarbij juist ook ruimtes zonder gedefinieerde functie van groot belang zijn. Echo moet naast studieruimten voor geconcentreerd werk ook plek bieden voor het meer ongestructureerde werk – een platform dat ruimte schept voor reflectie, voor inspiratie en dat tegelijkertijd uitdaagt en sociale interactie bevordert.
Artist impression door © Plompmozes
De twee auditoria vormen de beeldbepalende elementen in de grote open ruimte; ze hebben een open structuur waar nodig en zijn gesloten waar er behoefte is aan duidelijke afgrenzing. Op specifieke plekken strekken bamboeribben zich uit tot aan het plafond en vormen zo een integraal onderdeel van het ontwerp. Het bamboe wordt doorgetrokken rondom de centrale trap die studeer- en samenwerkruimten met elkaar verbindt.
Buitenruimte
Echo moet ook een transparant gebouw worden, waarin de buitenruimte wordt doorgetrokken in de begane grond. De entreehal is als het ware een overdekt plein dat de Schoemakerstraat met het interieur verbindt. Verder springt het gebouw in het oog door een robuuste vormgeving met transparente huid, zodat voldoende daglichttoetreding gegarandeerd is.
Artist impression door © Plompmozes
Energiezuinig
De doorlopende glazen gevels worden horizontaal onderbroken door diepe aluminium luifels die een belangrijke rol spelen in de compositie van de gevel en overvloedige zonnewarmte buiten houden. De luifels zijn onderling verbonden door kabels waarlangs klimplanten groeien die een subtiele groene gevel vormen die het daglicht filtert.
Om lichthinder bij deze gevels te voorkomen wordt aanvullend een dynamische lichtwering toegepast die dubbel wordt gebruikt als binnen-zonwering. Door de combinatie van de zonwering en de lage zontoetredingsfactor van het glas wordt oververhitting van het gebouw voorkomen. Onder andere zonnepanelen, goede isolatie en een warmte- koudeopslag zullen worden toegepast in het nieuwe gebouw.
Beeld door UNStudio

Artist impression door © Plompmozes
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Meer zekerheid bij investeren in flexwoningen
3 apr om 07:30 uurOm de woningnood iets te verlichten, kunnen verplaatsbare woningen een tijdelijke oplossing bieden. Maar dat ‘…
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
BNA pleit voor herziening Europese aanbestedingsrichtlijnen
20 mrt om 16:35 uurDe Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) heeft gereageerd op de open consultatie van de…
Winy Maas haalt inspiratie uit ‘asiel voor dozen’
19 mrt om 07:30 uurMet het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum Portlantis steekt het Havenbedrijf Rotterdam letterlijk…
Seminar gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen
11 mrt om 07:30 uurKom jij op 31 maart ook naar het seminar over gezonde en toekomstbestendige schoolgebouwen in Rotterdam? Het…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Doorgaan met nestvoorzieningen in de woningbouw
5 mrt om 07:30 uurTegen de wens van de Tweede Kamer in wil minister Mona Keijzer de aanleg van nestvoorzieningen in…
Behoud van erfgoed en het bijbehorende ambacht
27 feb om 11:00 uurIn Twente is met vereende krachten een gebouw gerenoveerd met behulp van oude bouwtechnieken en materialen.…
Reactie toevoegen