Bouw toekomstbestendig campusgebouw TU Delft gestart
UNStudio heeft in samenwerking met Arup en BBN het ontwerp gemaakt voor Echo. Het gebouw heeft zeven onderwijsruimtes, waarvan meerendeel een flexibele indeling heeft. De grootste collegezaal heeft bijvoorbeeld ruimte voor zevenhonderd personen, maar kan gesplitst worden in drie afzonderlijke zalen. Het pand biedt ruimte aan in totaal 1.700 studenten.
Flexibel in gebruik
Echo is een multifunctioneelonderwijsgebouw met een ruimtelijke kwaliteit die bij de bestaande leeromgeving van de TU Delft aansluit. Het ontwerp ondersteunt de hedendaagse werk- en studeercultuur van ‘Everything Anywhere’, waarbij juist ook ruimtes zonder gedefinieerde functie van groot belang zijn. Echo moet naast studieruimten voor geconcentreerd werk ook plek bieden voor het meer ongestructureerde werk – een platform dat ruimte schept voor reflectie, voor inspiratie en dat tegelijkertijd uitdaagt en sociale interactie bevordert.
Artist impression door © Plompmozes
De twee auditoria vormen de beeldbepalende elementen in de grote open ruimte; ze hebben een open structuur waar nodig en zijn gesloten waar er behoefte is aan duidelijke afgrenzing. Op specifieke plekken strekken bamboeribben zich uit tot aan het plafond en vormen zo een integraal onderdeel van het ontwerp. Het bamboe wordt doorgetrokken rondom de centrale trap die studeer- en samenwerkruimten met elkaar verbindt.
Buitenruimte
Echo moet ook een transparant gebouw worden, waarin de buitenruimte wordt doorgetrokken in de begane grond. De entreehal is als het ware een overdekt plein dat de Schoemakerstraat met het interieur verbindt. Verder springt het gebouw in het oog door een robuuste vormgeving met transparente huid, zodat voldoende daglichttoetreding gegarandeerd is.
Artist impression door © Plompmozes
Energiezuinig
De doorlopende glazen gevels worden horizontaal onderbroken door diepe aluminium luifels die een belangrijke rol spelen in de compositie van de gevel en overvloedige zonnewarmte buiten houden. De luifels zijn onderling verbonden door kabels waarlangs klimplanten groeien die een subtiele groene gevel vormen die het daglicht filtert.
Om lichthinder bij deze gevels te voorkomen wordt aanvullend een dynamische lichtwering toegepast die dubbel wordt gebruikt als binnen-zonwering. Door de combinatie van de zonwering en de lage zontoetredingsfactor van het glas wordt oververhitting van het gebouw voorkomen. Onder andere zonnepanelen, goede isolatie en een warmte- koudeopslag zullen worden toegepast in het nieuwe gebouw.
Beeld door UNStudio
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Woningmarkttrends 2025
9 jan om 07:30 uurHoe gaan we in het nieuwe jaar de woningnood tackelen? Zijn de ideeën van minister Mona Keijzer daadwerkelijk…
Natuurspeeltuin: ‘Het grootste lokaal van de school’
8 jan om 07:30 uurHet woord ‘natuurspeeltuin’ bestond niet eens, toen Suzanne van Ginneken al volop groen toepaste op de…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Inclusiviteit en verbindingen tussen schoolgebouw en wijk
3 jan om 07:30 uurBij Brique Architecten houdt Suzanne Ellis zich met name bezig met het renoveren en bouwen van scholen. Waar we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
‘In het onderwijs is innovatief vastgoed- management nodig’
2 jan om 07:30 uurMet veel ervaring in het vastgoedmanagement - zoals portefeuilles van 65 schoolgebouwen - draagt Chantal…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
Hoe winnen architecten in 2025 aanbestedingen?
30 dec 2024Het einde van een uitdagend jaar nadert, tijd om vooruit te blikken. Op bijvoorbeeld misschien wel de…
Reactie toevoegen