Bouw nieuwe HSL-station Breda van start

woensdag 7 maart 2012
timer 2 min
De bouw van het nieuwe HSL-station Breda gaat van start. NS, ProRail en gemeente Breda hebben hiervoor definitief het contract gegund aan de combinatie Ballast Nedam/Hurks. Nog deze maand start de aannemer met de voorbereidende werkzaamheden van de bouw die duurt tot medio 2015. Het ontwerp voor het nieuwe station is van architectenbureau Koen van Velsen.

Het nieuwe station is een uniek project waarbij reizen, wonen, werken en winkelen op een moderne en comfortabele manier zijn geïntegreerd.

 

Het nieuwe gebouw gaat fungeren als een zeer comfortabele opstapplaats naar Schiphol, België en Frankrijk. Breda Centraal brengt mensen bij elkaar in een omgeving die past bij de allure van een hogesnelheidslijn. Het nieuwe Station Breda is het vliegwiel voor de gebiedsontwikkeling van Via Breda: de transformatie van de Bredase spoorzone. Een gebied van ongeveer 100 hectare, direct grenzend aan de historische Bredase binnenstad, transformeert van grootschalige industriecomplexen naar een compleet nieuw stadsdeel; “een extra stad, naast de historische stad”

 

Voorzieningen

Het nieuwe station telt zes sporen en drie perrons, waar zestien treinen per uur kunnen stoppen. Als enige Brabantse stad met een rechtstreekse shuttleaansluiting op de hogesnelheidslijn Amsterdam-Rotterdam-Brussel-Parijs is Breda letterlijk ‘dé Poort van Brabant’. Binnen één uur staat de reiziger op Schiphol, in iets meer dan 1 uur op de Dam in Amsterdam en in nog geen half uur kan hij vanuit Breda in de hogesnelheidstrein zitten, op weg naar Parijs.

Het nieuwe busperron biedt ruimte aan twintig bussen die goed aansluiten op de treindiensten. In en rond het station is plaats voor meer dan 4000 fietsen en op het dak kunnen 720 auto’s parkeren.

 

Ondergrondse passage

De Noord- en Zuidkant van het station worden met elkaar verbonden door een brede, ruime ondergrondse passage met winkels. Aan de voor- en achterkant komen overzichtelijke pleinen met brede wegen die zorgen voor een goede bereikbaarheid. Daarnaast komen in het stationsgebouw woningen en kantoren waar onder andere de Belastingdienst gevestigd gaat worden.

 

Start werkzaamheden

Het project is definitief gegund aan de combinatie Ballast Nedam/Hurks na het doorlopen van een Europese aanbestedingsprocedure waarbij deze partij de economisch meest voordelige aanbieding heeft gedaan. De bouw van he tstation kost zo'n 200 miljoen euro.

 

Meer weten over nieuwe stations in Nederland? Bestel hier het themanummer Daken van Stedebouw & Architectuur met informatie over stationsbouw in Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel