Bouw acht overgangsperiode voor nieuw Bouwbesluit onverstandig

dinsdag 20 april 2010
timer 2 min
Het is onverstandig om twee Bouwbesluiten (het oude en het nieuwe) tijdelijk naast elkaar te laten gelden.

Dat vindt het Overleg Platform Bouw OPB dat aanstuurt op een inzagetermijn van een half jaar. Partijen zoals Bouwend Nederland, Uneto VNI, Neprom en de VNG verzamelden zich afgelopen vrijdag bij het ministerie van VROM om zich te beraden over het nu al omstreden nieuwe Bouwbesluit. Toen de tijdelijke overgangstermijn ter sprake kwam, merkte de VNG op dat VROM niet aan een periode van twee naast elkaar geldende Bouwbesluiten moet beginnen. Dubbele, maar verschillende regels zouden te veel onzekerheden veroorzaken. Omdat de overige leden van het OPB zich daarbij aansloten, adviseerde het overlegorgaan het ministerie te kiezen voor een inzagetermijn van zes maanden. In dat half jaar blijft de oude regelgeving van kracht, maar kunnen aannemers en opdrachtgevers zich het nieuwe Bouwbesluit al wel machtig maken.

Als VROM het advies van het OPB ter harte neemt, zal het nieuwe Bouwbesluit in elk geval een half jaar later ingaan dan gepland. Bouwpartijen rekenen er echter op dat de ingangsdatum nog een half jaar opschuift, vanwege de recentelijk door de Tweede Kamer aangenomen motie. Die bepaalt namelijk dat Kamerleden de AmvB mogen beoordelen nog voordat die dit najaar naar de Raad van State gaat. Hoewel demissionair minister Van Middelkoop de motie zou hekelen, beweren verschillende bronnen dat hij hem toch gaat uitvoeren. Bouwend Nederland en Uneto-VNI zijn niet blij met de motie van de Tweede Kamer. Die zou onder meer op onjuiste gronden zijn aangenomen. "Kamerleden hebben hun oren te veel laten hangen naar de Stichting Expertisecentrum Regelgeving Bouw. Deskundigen hebben al lang aangetoond dat het nieuwe Bouwbesluit niet tot rampen leidt", aldus een woordvoerder van Bouwend Nederland. De ingangsdatum van het Bouwbesluit staat eigenlijk gepland op 1 januari 2011. Dat is al een jaar later dan eerder werd voorzien.

 

Bron: Cobouw

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel