Boomverplanting op Utrechtse Domplein: ruim baan voor ondergronds museum
De verplaatsing is een idee van de Stichting Vrienden van het Maximapark. De bomen die sinds 1975 op het Domplein hebben gestaan, blijven zo behouden. Het gaat om zes platanen die langs Het Lint bij de entree van de Haarrijnse Plas een plek krijgen op een archeologische terp. De bomen worden in een kruisvorm geplaatst waarmee de relatie met het Domplein wordt gesymboliseerd.
Geschiedenis herhaalt zich
De verplaatsing is voorbereid en uitgevoerd door de Copijn Boomspecialisten. In die zin herhaalt de geschiedenis zich omdat landschapsarchitect Hendrik Copijn aan het einde van de 19 eeuw volwassen bomen verhuisde van de Utrechtse Heuvelrug naar kasteel De Haar van baron Etienne van Zuylen van Nijevelt. De baron wilde bij zijn net door Pierre Cuypers gerestaureerde kasteel geen jonge boompjes en liet circa 7000 bomen van 15 tot 25 jaar oud in zijn nieuwe tuin plaatsen. Het transport van de bomen met behulp van ‘mallejannen’ door de stad Utrecht trok destijds veel bekijks. Anno 2013 heeft Copijn Boomspecialisten de bomen met de Caterpillar uit de grond gestoken en op een dieplader liggend in de stille nachtelijke uren door de binnenstad vervoerd. De platanen op het Domplein zijn vorige week gekandelaberd zodat ze op grote opleggers verplaatst kunnen worden.
Terugplaatsen nieuwe bomen
Specialisten van de gemeente Utrecht en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed begeleiden het project. De operatie wordt mede mogelijk gemaakt een aantal Utrechtse bedrijven die zijn verbonden aan Initiatief Domplein en Stichting Vrienden van het Maximapark. Initiatief Domplein heeft een plan gemaakt dat voorziet in het terugplaatsen van nieuwe bomen op en rond het Domplein.
Meer artikelen met dit thema
Ontdek effectiviteit natuurinclusieve gebiedsontwikkeling
9 dec 2024In de nieuwe uitgave Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling ontdek je de belangrijkste knelpunten in de…
Impuls voor natuurinclusieve ambities Amsterdam
4 dec 2024Al geruime tijd toont Amsterdam volop groene ambities bij bouwprojecten van diverse aard. Een icoonproject én…
Tuinklaar is het nieuwe bouwrijp
29 nov 2024Grondontwikkelaars zijn gewend de grond bouwrijp op te leveren. Voor projectontwikkelaars moet het voortaan…
Bouwprocessen inrichten in symbiose met de natuur
25 nov 2024Jannemarie de Jonge is Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving en sinds dit voorjaar ambassadeur van…
Biodiversiteit van daktuinen verhogen doe je zo
22 nov 2024Naar aanleiding van een constatering van landschapsarchitecte Maike van Stiphout, eerder onze…
Bomen basis van klimaatadaptieve en energievriendelijke stad
31 okt 2024Volgens Joris Voeten vormen bomen de basis voor een natuurinclusief, klimaatadaptief en energievriendelijk…
Bouwen in balans met de aarde
24 okt 2024Bouwbiologen zijn in Nederland dun gezaaid, terwijl ze zo belangrijk zijn voor de actuele vraagstukken in de…
Nieuwe studie: bouwen impuls voor stedelijk groen
21 okt 2024Wat zijn de effecten van verstedelijking op ecosysteemdiensten, zoals groen, koeling en waterretentie, en de…
Reactie toevoegen