BOLLES+WILSON ontwerpt stadsbibliotheek Helmond

woensdag 17 oktober 2012
timer 2 min
De stadsbibliotheek van Helmond, een ontwerp van BOLLES+WILSON staat naast de bekende kubuswoningen van Piet Blom. Met zijn aan de straatzijde uitkragende ‘oren’ en de op de bovenste verdiepingen afgeschuinde bouwvorm gaat de stadsbibliotheek een dialoog aan met Blom’s  kubuswoningen.

Als het eerste opgeleverde gebouw uit het masterplan voor een binnenstedelijk winkelgebied, legt de nieuwe bibliotheek naar de plannen van architectenbureau BOLLES+WILSON GmbH & Co. KG de basis voor het nieuwe stadskwartier met winkels, kantoorgebouwen en woningen. Als enige niet commercieel ontwikkeld gebouw, draagt het bij aan een gezonde mix van winkelfuncties en publieke functies.

Horizontale geleding

De vormgeving van de façades van de nieuwe bibliotheek maakt aan de buitenzijde zichtbaar hoe het interieur georganiseerd is: de horizontale geleding van de façade zet de beigekleurige gemetselde winkelgevels op de begane grond af tegen de verglaasde en terugspringende tussenverdieping van de kinderbibliotheek en tegen de donkerbruin tot antracietgekleurde baksteenoppervlakken van de bovenste verdieping met kantoren.

Via een ruime entree op de begane grond, waar zich hoofdzakelijk winkels bevinden, bereiken bezoekers van de bibliotheek via een grote trap de eerste verdieping met expositieruimtes, informatiepunten en een centrale media-hotspot. Vandaar gaat het verder naar de tweede verdieping, met volop daglicht en dankzij grote raampartijen ook met blik op de naastgelegen kubuswoningen.

Tweede entree

Een tweede entree, omringd door de architectuur van Piet Blom, voert van het theaterplein naar het interieur van het gebouw. Een bibliotheek-café brengt leven in deze spannende tussenruimte, waar de dialoog tussen de twe architectuurstijlen voelbaar wordt. Dicht op elkaar staand, lijken de afgeschuinde façades van beide gebouwen respectvol voor elkaar te buigen.

Echte baksteenarchitectuur

Aan de buitengevels bepaalt baksteen (van Hagemeister) het aangezicht. „De baksteen functioneert hier bijzonder goed – solide en representatief vanaf een afstand; rijk aan details, met structuur en haptisch van nabij “, zo beschrijft architect Peter L. Wilson het effect van de baksteen op de vormgeving van de façades. Met een terughoudende haptiek in het smalle, langgerekte moduul-formaat (290x100x51 mm), voegt het traditionele bouwmateriaal het gebouw in het historische stadscentrum van Helmond in.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel