Boek over bouwinnovatie: ‘dit boek moet je hebben’
De Innovatiecatalogus 2012 is een uitdagende publicatie over innovaties die de toekomst van de bouwkolom gaan bepalen. Sommige van die materialen duiken nu al op, vaak in pilots, maar zullen straks in de brede bouwstroom terecht komen en het gezicht van de bouwkolom ingrijpend wijzigen.
Een van de innovaties is smart materials - in de Innovatiecatalogus 2012 toegelicht door promovenda Charlotte Lelieveld, van de Faculteit Bouwkunde, Technische Universiteit Delft. Nog zo’n innovatie met enorm perspectief is Phase Change Materials (PCMs). In een toegankelijk artikel behandelen Martin Tenpierik en Cees van Kranenburg, Faculteit Bouwkunde, Technische Universiteit Delft, de ontwikkelingen rond dit veelbelovende innovatieve materiaal. De toenemende aandacht voor licht- en duurzaam bouwen geeft PCM’s de komende jaren een enorme boost.
Biobased materialen
Het kabinet zet zwaar in op een transitie van een aardolie- naar een biobased economie. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor de bouwsector. Atto Harsta, directeur Aldus Bouwinnovatie en Stichting Living Daylights, schrijft over deze transitie, schetst de effecten voor de bouwkolom en zoomt in op het aanbod van biobased materialen. En dat ook hier weer toegelicht aan de hand van praktische toepassingen. Dat laatste is kenmerkend voor de opzet van de Innovatiecatalogus 2012. De inhoud ‘blijft niet hangen’ in abstracte termen, maar kijkt naar de praktijk. Wat kun je ermee, en is die innovatie toegepast? En wat kunnen we daar nou van leren? Elk artikel zoekt naar antwoorden op die vragen.
Breed aanbod
In de Innovatiecatalogus 2012 schrijven prof. Rob van Hees en prof. Sybrand van der Zwaag, TU Delft, over self healing materials. Ook hier weer met de blik op de praktijk. Met recente toepassingen illustreren de auteurs deze veelbelovende innovatie.
Wat heeft de Innovatiecatalogus 2012 nog meer in petto? Er staan essays in over innovaties in hout, beton (super beton!)en staal. En u leest over nanotechnologie, over rapid prototyping, en licht bouwen.
Interviews met experts
De innovatiecatalogus 2012 (omvang 72 bladzijden) bundelt veertien artikelen over innovaties. Daarnaast zijn intermezzi opgenomen in de vorm van interviews met experts in bouwinnovatie, onder wie: Wim Poelman, Universiteit van Twente, Els Zijlstra, Materia, Gerald Lindner, cc-studio en TU Eindhoven, Jean-Marc Saurer, HVDN, en Serge Rijsdijk, Erasmus Universiteit Rotterdam.
Toppers in innovatie
De Innovatiecatalogus 2012 sluit af met een Top 10 van innovaties, geselecteerd door Atto Harsta. Die top tien is een inspirerend overzicht geworden dat eens te meer duidelijk maakt dat innovatie nu al gebeurt en nog een toekomst voor zich heeft. ‘De Top tien is een selectie van recente productinnovaties die recht hebben op een vaste plaats in het bouwproces,’ schrijft Harsta in een toelichting. Een mooie afsluiting van een publicatie waarover Jeroen da Conceição van Nieuwenhuizen terecht opmerkt: “Iedereen die met bouwinnovatie bezig is, moet dit boek hebben.’
Stedebouw & Architectuur Innovatiecatalogus 2012 is hier te bestellen.
Reactie toevoegen