BNA onderzoek: 20 procent lagere energierekening voor zorginstellingen

maandag 10 oktober 2011
timer 2 min
De financiering van zorg verandert en staat onder druk. Zorginstellingen hebben lagere budgetten voor gebouwen en het beheer ervan. Architecten kunnen zorgaanbieders helpen hun energierekening 20 procent naar beneden te brengen. Om te ontdekken hoe, brachten BNA Onderzoek, TNO en AgentschapNL verschillende experts op gebied van energiebesparing en duurzaamheid samen.

Tijdens een studiemiddag in het VUmc in Amsterdam passeerde het hele proces van verduurzaming van bestaande zorggebouwen de revue.

 

Financiering

Guus Berkhout, fondsbeheerder van de Triodos Bank toonde aan dat duurzame gebouwen meer opbrengen dan niet-duurzame gebouwen. Een duurzaam gebouw kan meer huur opbrengen, levert rente- en belastingvoordeel op en zorgt voor hogere rendementen.

 

Bekostiging en regelgeving

TNO en AgentschapNL rekenden voor hoe zorginstellingen 20 procent op energiekosten kunnen besparen. Door in het ontwerp al duurzame toepassingen mee te nemen, kunnen architecten daaraan een belangrijke bijdrage leveren. Ze gingen in op het gewijzigde bekostigingsstelsel van de zorg, dat niet alleen kijkt naar bouwkosten maar ook de exploitatiekosten van het gebouw meeweegt. Daardoor loont het om te investeren in duurzame toepassingen. Ook werd een scala aan kleine en grotere ingrepen genoemd om een gebouw energiezuinig te maken (te vinden op www.energiebesparingindezorg.nl, inclusief de terugverdientijd). Ook wet- en regelgeving werd behandeld, waaronder de eis om per 2020 energieneutraal te bouwen.

 

De praktijk

Twee huisvestingsmanagers en de energiecoördinator van het VUmc deden tot slot uit de doeken hoe zij duurzaamheid toepassen in de praktijk. De huisvestingsstrategie van het VUmc behelst naast uitbreiding het maximaal gebruikmaken van bestaande bouw. Een eigen energiecentrale voorziet het VUmc van elektriciteit en warmte. Reststroom en -warmte worden verkocht aan derden. Energiemonitoring brengt in kaart hoeveel welke besparende maatregelen opbrengen en wat de terugverdientijd is.

 

Architecten presenteerden praktijkvoorbeelden van verduurzaamde zorggebouwen. Victor de Leeuw van EGM Architecten vatte samen: ‘We staan als architecten voor een enorme inhoudelijke opgave, waar onze kennis en intelligentie hard nodig is.’

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel