BNA Gebouw van het Jaar 2011: Windesheim Gebouw X van Broekbakema

vrijdag 29 april 2011
timer 2 min
Windesheim Gebouw X in Zwolle van Broekbakema is uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2011. De jury onder leiding van Frits van Dongen selecteerde het uit veertien projecten die eerder in regionale voorronden zijn genomineerd.

De jury omschreef het als ‘een feest van een school, voor leerlingen en docenten, voor gebruikers’.

 

Opgetilde maaiveld

Uit het juryrapport: ‘Het concept van het opgetilde maaiveld verankert het gebouw geraffineerd op zijn plek, terwijl het tegelijk de structuur bepaalt. Boven leiden beweging en transparantie tot een sprankelende en elegante ruimtelijkheid en worden voortdurend twee werelden ervaren: de in sfeer en gebruik magnifieke binnenwereld en de buitenwereld, die vanwege de lange zichtlijnen en de filtering van het licht adembenemend is. Terwijl de architecten in ruimtelijkheid en gebruik voor maximale feestelijkheid hebben gezorgd, tonen ze in hun consequente, serene kleur- en materiaalgebruik de kunst van de beperking. Daarbij is veel aandacht voor detaillering. Het gebouw is duurzaam in zijn eenvoud, volwassenheid, hoogwaardigheid en gebruikersplezier.’

 

De landelijke jury bestond dit jaar uit Frits van Dongen (de Architekten Cie., juryvoorzitter), Dorte Kristensen (Atelier PRO), Ronald Schleurholts (cepezed), Henk Ovink (Ministerie van I&M) en Christine van Gemert (BNI).

 

Gebouw van het Jaar-plaquette

De winnaars ontvingen uit handen van Rob Hendriks (waarnemend voorzitter BNA) de Gebouw van het Jaar-plaquette; een aluminium gevelbord dat gebouwen een afzender geeft. De architecten zelf en hun opdrachtgever Windesheim ontvingen de speciale Gebouw van het Jaar-trofee.

 

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert dit jaar voor de zesde keer de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht te vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland.

 

Alle ingezonden projecten zijn te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel