Bjarke Ingels ontwerpt ‘ritsende muur’ voor Serpentine Pavilion 2016
Bewegende muur
Het ontwerp toont een doorlatende muur die zich openvouwt en zo een ruimte onthult waar kunstentoonstellingen zullen worden gehouden. De slanke structuur doet terugdenken aan een simpele stenen muur, vooral als u naar de bovenkant kijkt, maar het doorbreekt deze gedachte door op haast vloeibare wijze uiteen te vallen.
Het paviljoen zal bestaan uit een reeks vierkante constructies van glasvezel die bovenop elkaar gestapeld worden. Op ongeveer een kwart van de hoogte deelt de muur zich in tweeën – ritst zich als het ware open – waardoor de randen en hoeken van de constructies goed zichtbaar blijven. Vooral bij een vooraanzicht biedt dit een bijzonder spektakel, alsof de structuur constant in beweging is.
Eenheid in diversiteit
“We wilden een structuur ontwerpen met diverse aspecten die vaak als tegendelen worden gezien: vrije vormen maar toch rigoureus, modulair maar sculpturaal, zowel transparant als ondoorzichtig, een solide doos én bobbel,” aldus Ingels.
“De opengeritste muur creëert een grotachtige vallei die verlicht wordt door de glasvezelconstructies en openingen heen, én door de doorzichtige hars van het glasvezel zelf. Hierdoor ontstaat in combinatie met de bewegingen en aanwezigheid van mensen buiten het paviljoen een levendig spel van licht en schaduw binnenin de muur.”
Serpentine Gallery
In het paviljoen wordt een café en tentoonstellingsruimte opgezet met banken die voortkomen uit de houten vloer, waardoor het geheel een ‘warme gloed en lineaire textuur’ krijgt. ’s Nachts biedt het paviljoen plek aan het jaarlijkse Park Nights programma, met diverse live-performances van muziek, film, dans en literatuur.
Voor de jaarlijkse Serpentine Gallery wordt iedere editie een andere architect aangesteld om het paviljoen te ontwerpen. Dit jaar wordt het paviljoen voor het eerste bijgestaan door vier zomerhuizen, gemaakt door architecten Kunlé Adeyemi, Barkow Leibinger, Yona Friedman en Asif Khan.
Eind 2015 onthulde BIG het ontwerp voor de zuinigste afvalverwerkingsfabriek ter wereld.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Reactie toevoegen