biq stadsontwerp participeert in Architectuur Biennale in Venetië

donderdag 30 augustus 2012
timer 2 min
 ‘Common Ground’ is het thema van de 13e Internationale Architectuur Biennale in Venetië, onder leiding van David Chipperfield.  biq stadsontwerp uit Rotterdam is uitgenodigd door Caruso St. John architecten uit Londen.

De Biennale geeft biq stadsontwerp de mogelijkheid om te laten zien dat betaalbare huisvesting nog altijd architectonisch relevant kan zijn. Zij onderstrepen het idee van 'Common Ground': architectuur zou eerder een impact moeten hebben op seriematige bouw en het ontwerp van steden, dan op de productie van losse iconen.

Common Ground

David Chipperfield, de directeur van de Biënnale van dit jaar, heeft de tentoonstelling de titel Common Ground gegeven. 61 projecten worden gepresenteerd in het centrale paviljoen op de Giardini en de Arsenale. De deelnemers hebben een ‘common ground’. Zij delen de opvatting dat architectuur niet alleen de directe omgeving beïnvloedt, maar ook in de bredere context van taal en geschiedenis, van stad en cultuur moet worden gezien. De Biënnale toont hier verschillende voorbeelden van.

Lakerlopen in Eindhoven

biq stadsontwerp werd uitgenodigd door Caruso St. John architecten uit Londen. Andere leden van deze groep zijn Peter Märkli (Zürich), Knapkiewicz Fickert en  Hermann Czech (Wenen), Hild und K (München) en Bovenbouw (Antwerpen). biq stadsontwerp participeert met het project Lakerlopen in Eindhoven, NL, dat in 2011 de Fritz Höger Preis heeft gewonnen. Een deel van de wijk is herbouwd. Conventionele woningtypen vormen conventionele stedelijke ruimten: een plein, een hof, een steeg, straten en singels.

Enthousiast

Bijzondere woonvormen markeren hoeken en lange wanden. Auto’s worden op de binnenterreinen geparkeerd. De straat is als stedelijke verblijfsruimte teruggegeven aan de bewoners. De Rotterdamse architecten zijn erg enthousiast over hun deelname en het thema van deze Biënnale. Volgens Hans van der Heijden, een van de oprichters van biq stadsontwerp, moet architectuur terugkeren naar de ambitie, die verloren is gegaan in de tweede helft van de vorige eeuw: een impact hebben op seriematige bouw en het ontwerp van steden in plaats van op de productie van losse iconen.

 

Meer weten over Hans van der Heijden en zijn visie op stads(her)ontwikkeling? Bestel hier het thamnummer Renovatie en Herstructurering van Stedebouw & Architectuur, met daarin het verslag van een expertpanel over dit onderwerp.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel