Bionic Partitions: doorbraak in 3D-geprinte structuren?
’s Werelds grootste 3D-geprinte vliegtuigonderdeel
The Living heeft in samenwerking met Airbus, Autodesk en APWorks een twee jaar lang onderzoeks- en ontwikkelproces ondernomen. Het doel: komen tot een framework voor vliegtuigen met de ideale sterkte-gewichtsverhouding. Het resulterende systeem, genaamd The Bionic Partition, is ’s werelds grootste 3D-geprinte vliegtuigonderdeel, gemaakt door een combinatie van generative design en geavanceerde materialen.
Het onderdeel, een scheidsmuur die zich tussen het zitgedeelte en de kombuis van een vliegtuig bevindt, is kenmerkend door allerlei strengels van materiaal die samenkomen op de plekken waar de meeste druk op komt te staan. Hierdoor lijkt het component willekeurig te zijn opgebouwd, terwijl het eigenlijk een specifiek patroon volgt.
Grote gevolgen voor architectuur
Volgens het bedrijf presenteert het proces een uitzonderlijk hoge performance op gebied van biobased materiaal. De ontwikkeling kan derhalve een grote doorbraak zijn – als het onderdeel de huidige testen voor het certificatieproces doorstaat – in onder meer industrieel ontwerp en architectuur. Denk aan lichtgewicht prefab muurpanelen.
Meer informatie vindt u bij Airbus Group of The Living .

De Bionic Partition wordt 3D-geprint met materiaal dat lichter én sterker is.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Winy Maas haalt inspiratie uit ‘asiel voor dozen’
19 mrt om 07:30 uurMet het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum Portlantis steekt het Havenbedrijf Rotterdam letterlijk…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Duurzaam bouwen: kansen om gebouw eigen uitstraling te geven
25 feb om 07:30 uurWe vervolgen de rubriek Future Architects op deze website met Marije Sanders van Archifit. Haar pleidooi: maak…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Smûk: gezonde, houten en betaalbare woning met Deense roots
10 feb om 07:30 uurWaar Denemarken met CO2-beprijzing de landbouw toekomstbestendig wil maken, komen vanuit de Deense bouwsector…
Excursie naar school waar duurzaam onderwijs centraal staat
7 feb om 07:30 uurBasisschool De Verwondering in Almere is een biofilische school die baanbrekend is in zowel ontwerp als…
Reactie toevoegen