Binder wint landelijke Heem-Natuurprijs 2011 met natuurdak

maandag 26 september 2011
timer 2 min
Binder Groenprojecten uit Poortugaal heeft de Landelijke Heem-Natuurprijs 2011 gewonnen met het het project ‘Natuurdak & Omgeving BP Raffinaderij Roterdam’. Directeur Thod Binder ontving de prijs afgelopen vrijdag uit handen van VHG groenbranche-directeur Egbert Roozen.

Met 26.000 vierkante meter waarvan 2600 vierkante meter daktuin is de groenaanleg rond het BP kantoor voor Binder Groenprojecten een middelgroot project.

 

Duinvegetatie

Thod Binder: “Alle aangebrachte grond is afgestemd op de gewenste plantensoorten. We streven naar een typische duinvegetatie maar daarbij moet je niet denken aan het cliché van helwit zand met helmgras. Hollandse duinen bieden van nature veel meer afwisseling. Op het dak van het hoofdkantoor en de duinheuvel naast het gebouw komen meest kruidensoorten overlopend naar middelhoge bosschages beneden op entreeniveau. Ook onderzochten we welke kruiden en grassen groeiden in het natuurgebied de Beer dat hier in de Rotterdam Botlek tot in de jaren vijftig lag.”

 

Oer-Hollandse namen

De voorkomende soorten dragen dan ook oer-Hollandse namen als Kweekdravik, Gewone veldbies, Avondkoekoeksbloem, Kattendoorn en Zeepkruid. Bovendien hebben we de kruidensoorten van de daktuin aangepast aan de relatief droge omstandigheden daar. Op het dak ligt een tamelijk dun en zandig grondpakket van 50 cm op een drainerende en isolerende onderlaag. Het meeste hemelwater zal naar de onderlaag zakken en daarmee onbereikbaar worden voor de wortels van het zaaigoed. Ook daar houden we met soortkeuze rekening mee.”

 

Stabiel groen beeld

Binder Groenprojecten garandeert binnen drie groeiseizoenen een stabiel groen beeld. Een juist beheer van éénjaarlijkse maaibeurten met een vingerbalk is daarvoor essentieel. Binder: “Het inzaaien is met de hand gebeurd, naast het handmatig uitzetten van de 11.000 stuks beplanting. Specifiek gekozen grassoorten voorkomen de eerste tijd het wegspoelen van kostbare grond en kruidenmengsels. Binnen drie jaar is het BP hoofdkantoor niet van een echte Hollandse duintop te onderscheiden.”

 

www.binder.nl

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel