BIG stelt leven op de maan voor met Project Olympus
Leven op de maan
NASA heeft met het Artemisprogramma de maan als eerste off-Earth locatie aangewezen voor verdere verkenning. Vanuit die opzet is BIG in samenwerking met SEArch+ en ICON, ontwikkelaar van geavanceerde bouwmaterialen zoals robotics, gestart met een ontwerp voor een duurzaam maanhabitat. Dit moet de eerste poging worden om een buitenaardse constructie te verwezenlijken die beter bestand is tegen straling en micrometeorieten dan metaal of opblaasbare habitatten dat zijn.
“Formgiving is het Deense woord voor ontwerp, wat letterlijk betekent: vorm geven aan dat wat nog geen vorm heeft”, aldus Bjarke Ingels, oprichter van BIG. “Dit wordt zeer duidelijk als we verder dan de Aarde reizen en ons voor gaan stellen hoe we gaan bouwen en leven op nieuwe werelden.”
Maanmateriaal
De eerste stap in Project Olympus is uitvogelen hoe materiaal gebouwd kan worden op het maanoppervlak. Daarvoor werkt ICON samen met NASA’s Marshall Space Flight Center in Huntsville in de VS om middels een simulatie van de maanbodem diverse print- en verwerkingstechnologieën te testen. Hieruit moet blijken hoe bepaalde prototype elementen ontworpen en gebouwd kunnen worden als onderdeel van een additive constructiesysteem dat bouwen op de maan mogelijk moet maken.
Project Olympus is het tweede ruimteproject waar BIG aan werkt, na de Mars Science City. Dat eerste project wordt momenteel ontwikkeld in Dubai als een prototype waarin bouwtechnologieën worden getest die de mensheid kunnen helpen om te leven op Mars. Project Olympus ambieert eenzelfde doel voor de maan.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
EKOO: subsidies voor innovaties gebouwde omgeving
24 mrt om 07:30 uurOp dinsdag 1 april opent RVO opnieuw de EKOO-subsidieregeling die mikt op duurzame innovaties. Het gaat bij…
Winy Maas haalt inspiratie uit ‘asiel voor dozen’
19 mrt om 07:30 uurMet het nieuwe tentoonstellings- en bezoekerscentrum Portlantis steekt het Havenbedrijf Rotterdam letterlijk…
Gebruik de power van AI voor landschapsarchitectuur
7 mrt om 07:30 uurArtificiële intelligentie is in korte tijd een onmisbaar hulpmiddel geworden in de wereld van architectuur,…
Krachtige stationsconcepten voor betere reizigerservaringen
18 feb om 09:30 uurHoe ziet het treinstation van de toekomst eruit in een wereld vol diverse reismogelijkheden en ook vol…
Innovatieve oogstapp impuls voor circulariteit
17 feb om 07:30 uurWe praten wat af in het land. De organisaties in de bouw die zich bezighouden met verduurzaming en…
Energie oogsten met de gevel
28 jan om 07:30 uurOp tal van plaatsen in Nederland stokt het met de winning van zonne-energie. Er zijn nog genoeg weilanden en…
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
Reactie toevoegen