Bewonersparticipatie hoeksteen leefbaarheid wijken
Welke vormen van bewonersparticipatie zijn effectief in deze tijd? Verschillende deskundigen lieten er onder leiding van dagvoorzitter Marianne van den Anker (programmaleider bij NICIS en ex-wethouder van Rotterdam) hun licht over schijnen.
Meedoen en meepraten
Socioloog Imrat Verhoeven (UvA) schetste verschillende vormen van meedoen en meepraten, en de obstakels die bewonersparticipatie kunnen belemmeren. Critici zien veel obstakels en weinig resultaten, maar Elly van Kooten, directeur Wijken bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken is optimistischer. Ze kent volop goede voorbeelden. Veel bewoners willen een bijdrage leveren aan hun wijk, al weten ze niet altijd hoe ze dat moeten doen. Ook de Utrechtse corporatiedirecteur Marien de Langen ziet het succes van zelforganisatie.
Persoonlijke initiatieven maken een groot verschil
Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau richtte de blik op de kracht/pracht/Vogelaarwijken, die het debat over bewonersparticipatie een belangrijke impuls geven. In een wijk is een gebrek aan samenhang en binding meteen op straat te zien, maar persoonlijke initiatieven kunnen een groot verschil maken. Verbetering laat zich moeilijk van bovenaf sturen.
A
ctieve bewoners
Het congres maakt duidelijk dat actieve bewoners essentieel zijn voor de volkshuisvesting. Daarom was het goed dat er naast professionals veel bewoners aanwezig waren.
Meer weten? Een uitgebreid verslag van het congres is na 26 juni te lezen op www.sev.nl
Reactie toevoegen