Bewoners participeren in ontwikkeling woonblok IJburg

vrijdag 11 november 2011
timer 2 min
In opdracht van Rochdale Projectontwikkeling is voor Stadgenoot in een interactief proces met de toekomstige bewoners een woonblok voor 71 sociale huurwoningen in de Zuidbuurt van het Steigereiland tot stand gekomen. De bijzonderheid van dit project is tweeledig: de plek en de participatie van bewoners in het ontwerpproces.
Het woonblok (Blok 128) heeft een prachtige positie op het eiland: prominent gelegen langs de IJburglaan, aan de zuidzijde het uitzicht over het water en aan de oostzijde het zicht op het park van de Zuidbuurt. Het binnenterrein voorziet in de parkeerbehoefte en in een gemeenschappelijke tuin. Het woonblok reageert met de balkons en loggia's op de verschillende oriëntaties op de zon en het uitzicht en biedt zodoende een diversiteit aan woningtypes. De gevels zijn uitgevoerd in wit tegelwerk en de balkons in lichtgroen glas; het blok vormt daarmee een licht en modern baken op Steigereiland.

Bewonersparticipatie
Blok 128 is één van de vernieuwingsprojecten van de Stadgenoot, waar in dit geval een koppeling wordt gemaakt tussen Parkstad (de Westelijke tuinsteden) en Waterstad (IJburg). 32 Huishoudens, bijna de helft van het aantal te realiseren huurwoningen, hebben meegedacht in het ontwerp van hun woonblok en eigen woning. Vanaf de selectie van de architect waren zij betrokken, en zijn zij in een aantal workshops meegenomen in het ontwerp. Uit alle wensen zijn 45 woningtypes gedestilleerd en aan de bewoners gepresenteerd. Na vaststelling van het Voorlopig Ontwerp hebben de bewoners een keuze gemaakt uit de ontworpen woningtypes en hebben zij ook de plaats in het gebouw gekozen. Op deze manier is de indeling van het bouwblok en het uiteindelijke gevelontwerp ontstaan. Een open planproces met bewoners van diverse komaf, nu al een buurt vormend: een uniek project.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel