Bevolkingskrimp en ontwerp

donderdag 26 januari 2012
timer 1 min
De Nederlandse bevolking krimpt. In de komende decennia krijgt meer dan de helft van de Nederlandse gemeenten te maken met een dalend aantal inwoners. Krimp op zich is geen probleem, dat was groei ook nooit. Het probleem is de nieuwe context die krimp met zich meebrengt en waaraan we ons moeten aanpassen. Groei is niet langer het uitgangspunt, en dat is even wennen. Immers, bijna al onze systemen en financiële modellen zijn gebaseerd op de bevolkingsomvang. Het impliciete motto daarbij is dat meer beter is: meer inwoners, meer leerlingen en meer bedrijven binnen de eigen gemeentegrenzen betekent automatisch ook meer geld en dus meer mogelijkheden. Maar ook bij het bouwen van nieuwe woningen en de daaraan gekoppelde systematiek van grondexploitaties: alles draait om groei.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel