Betonson investeert anticyclisch en fors in innovatieve nieuwe fabrieken in Kampen/carrousel voor vloerelementen

donderdag 14 juni 2012
timer 2 min
Betonson, onderdeel van de Van Nieuwpoort Groep, heeft sinds kort een nieuwe fabriek in Kampen waar op een carrousel ribcassettevloerelementen (zie foto in bijlage) worden geproduceerd. Daarnaast heeft het bedrijf een nieuwe fabriek in aanbouw in het Kampense, ook weer met zo’n innovatieve carrousel, maar nu voor breedplaatvloerelementen. Met de bouw is een investering gemoeid van ruim 15 miljoen euro, die ook gaat resulteren in meer werkgelegenheid.
Het lijkt bijzonder dat een bouwbedrijf überhaupt investeert in deze tijd van crisis, maar Betonson gelooft in dit zogenaamde anticyclisch en slim investeren om de crisis het hoofd te bieden. Zo biedt een carrousel een veel grotere flexibiliteit dan de ouderwetse lange baan. Procesverbetering, efficiëntie en kostprijsverlaging zijn het doel. De Van Nieuwpoort Groep wil ook richting QRM (Quick Response Manufacturing) in de nieuwe fabrieken.

De nieuwe fabrieken worden aangestuurd vanaf de tekening. De isolatie van gerecyclede geëxpandeerde polystyreen (eps) schuift met de wapening en hijsogen op een plateau van de carrousel. Hij verplaatst zich naar de betonneermachine die de mortel verdeelt met kleppen.

De ribcassettevloeren uit de nieuwe fabriek zijn strakker, vlakker en hebben geen toog. Het staal is ‘zacht’ en niet voorgespannen. Van Nieuwpoort kan tapijtklaar afleveren voor een droge bouw. Daarnaast behoren gekleurde elementen en egaal grijze elementen (met behulp van titaniumoxide) tot de mogelijkheden. Elementen uit de droogkamer kunnen direct op de vrachtwagen voor transport naar de bouw.

De eerste ribcassettevloerelementen zijn inmiddels geleverd voor onder meer woningen in Urk.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel