Beter binnenklimaat in Amsterdamse scholen
Dat het slecht is gesteld met het binnenklimaat in onze scholen, is een understatement: circa 80 procent van al onze scholen voldoet volgens een recent TNO-rapport niet aan de kritische grenswaarde (van maximaal 1200 ppm CO2). Staf, Leerkrachten en kinderen klagen over hoofdpijn of hebben problemen met de luchtwegen. Tot bijna een kwart van alle schoolverzuim is op een slecht binnenklimaat terug te voeren, evenals mindere schoolprestaties. Tenslotte zijn de meeste oudere schoolgebouwen echte energieverspillers. Amsterdam heeft daarom al in 2009 een integraal plan ontwikkeld met een voorbeeldfunctie voor de rest van het land.
Amsterdam telt circa 200 basisscholen en 28 scholen voor speciaal onderwijs waar dagelijks ongeveer zestigduizend leerlingen les krijgen. Naar schatting kampen circa 160 scholen met een slecht binnenklimaat. Om het binnenklimaat in deze scholen te verbeteren is gekozen voor een integrale aanpak waarin het binnenklimaat is geïntegreerd in de klimaatambities: 40 procent CO2-reductie in 2025, klimaatneutrale nieuwbouw in 2015, en stimulering van duurzame energievormen.
Voor het primair onderwijs startte in 2009 een eerste pilot, in stadsdeel Westerpark. Daar is in samenwerking met GGD, DMO en drie schoolbesturen (Amsterdam West Binnen de Ring, ASKO, AMOS) een aanpak ontwikkeld voor het integraal (tegelijk en samenhangend) verbeteren van basisscholen.
Lees meer over dit onderwerp in het themanummer Gezond Binnen van Stedebouw & Architectuur, dat eind december verschijnt.
Reactie toevoegen