Besluit kabinet: Almere hoeft zelfbouwwoningen niet langer aan alle voorschriften te toetsen

vrijdag 13 januari 2012
timer 3 min
Mensen die in Almere zelf hun woning bouwen hoeven hun woning niet meer te laten toetsen op bouwregels die gaan over het gebruik en comfort van hun woning. Dat is het gevolg van een besluit dat het kabinet vandaag genomen heeft om Almere de vrijheid te geven om zelfbouwwoningen niet langer aan alle regels en voorschriften van het Bouwbesluit te toetsen. Het gaat om een pilot die vijf jaar duurt. De ervaringen uit de pilot worden meegenomen in toekomstige aanpassingen van de bouwregelgeving.

Wethouder Adri Duivesteijn (Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling) is ingenomen met het kabinetsbesluit. “Het kabinet deelt met het besluit onze principiële visie dat zelfbouwers meer vrijheid en verantwoordelijkheid moeten krijgen. Het kabinetsbesluit maakt het mogelijk dat allerlei blokkades die door de betuttelende regels worden opgeworpen uit de weg worden geruimd.” Het kabinetsbesluit volgt het besluit van het college van B en W van Almere van 12 juli 2011 om bouwplannen voor zelfbouwwoningen niet meer of slechts globaal te toetsen aan voorschriften uit 

 Burger centraal

Vanaf 2006 stimuleert de gemeente Almere dat burgers hun eigen woning kunnen bouwen. Niet alleen omdat het nu eenmaal bij de Almeerse pioniersgeest past om te streven naar ondernemerschap, maar omdat burgers de actieve hoofdpersonen moeten zijn in de woningbouw. Zij moeten de ruimte krijgen om zelf keuzes te maken. De gemeente Almere breekt daarmee heel bewust met de lange traditie in Nederland van de aanbodgestuurde, institutionele woningbouw. In dit systeem is de bewoner voornamelijk een woonconsument die nauwelijks zeggenschap heeft over de vorm en de inhoud van zijn nieuwe woning. Almere heeft gekozen voor een vorm van stedenbouw die de burger wel centraal stelt. Dat gebeurt met het programma IkbouwmijnhuisinAlmere, waarmee particulier opdrachtgeverschap op grote schaal mogelijk wordt gemaakt. In de afgelopen vijf jaar zijn in Almere inmiddels 1500 nieuwe zelfbouwwoningen gebouwd.

Beperking

In de Almeerse praktijk is gebleken dat de gebruikelijke, gemiddelde toetsing voor veel belemmeringen zorgt bij zeer persoonlijke bouwplannen die flink kunnen afwijken van wat in Nederland gebruikelijk is. De huidige regelgeving gaat niet altijd uit van de gedachte dat burgers zelf hun eigen huis kunnen bouwen. Het gaat dan vooral om de eisen die de wet stelt aan het percentage verblijfsruimte, de aanwezigheid en hoogte van deuren en de daglichttoetreding. Allemaal zaken die te maken hebben met de gebruikskwaliteit van de woning en die niets van doen hebben met de veiligheid of deugdelijkheid van de woning.

 Zelfbouwgedachte

Wethouder Adri Duivesteijn: “Talloos zijn de voorbeelden van zelfbouwers die zich belemmerd voelen in de realisering van hun droomhuis door de onredelijke regelgeving. Zo bepaalt de regelgeving bijvoorbeeld dat een slaapkamer zonder ramen niet kan, sterker nog de regels bepalen zelfs de afmetingen van die ramen! In Almere vinden we de plaats en de afmetingen van een slaapkamerraam bij uitstek een verantwoordelijkheid van de zelfbouwer. Het gaat de overheid niet aan om hem of haar daarin te betuttelen. Het besluit van het kabinet deelt deze visie en dat is een grote stap in de goede richting.”

Meer weten? Kijk hier voor meer informatie overzelfbouw in Almere.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel