De bescherming van het oude centrum van Breda wordt uitgebreid. De middeleeuwse stadskern is al beschermd, maar wordt uitgebreid met jongere stedenbouw. In een gezamenlijk besluit van de Ministeries van OCW en I en M wordt de bijzondere waarde ervan onderstreept.
Beschermd gezicht Breda uitgebreid
donderdag 14 maart 2013
3 min
Op donderdag 14 maart overhandigde Jan van de Voorde, plaatsvervangend directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, namens de Minister van OCW, het besluit tot aanwijzing aan Selçuk Akinci, wethouder cultuur van de gemeente Breda.
Unieke stadskern
De nu aangewezen uitbreiding verbindt de twee oudere beschermde gezichten met elkaar, namelijk de oude binnenstad en de zuidelijke dorpskern Ginneken. Met de uitbreiding van het beschermde stadsgezicht wordt voortaan een groot aantal nieuwe straten uit de bouwperiode 1850-1940 toegevoegd aan het beschermde stadsgezicht. Het gaat om voormalige militaire terreinen, het singelgebied en verschillende historische verbindingswegen.
Jan van de Voorde:“De middeleeuwse stad Breda heeft zich ontwikkeld tot een moderne middelgrote stad met een belangrijke regionale functie. Breda is ook een belangrijke vestingstad geweest en de overblijfselen van al die ontwikkelingen zijn van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarden. Alle reden voor aanwijzing tot beschermd gezicht.”
Wat houdt de bescherming in?
De aanwijzing als rijksbeschermd stadsgezicht is vooral bedoeld om het historische karakter en stedenbouwkundige opzet van de stad te behouden. Selçuk Akinci, wethouder Cultuur van de gemeente Breda:“Niet elk pand komt in aanmerking voor een monumentenstatus, terwijl we toch het oorspronkelijke karakter van de militaire terreinen en verbindingswegen in de stad willen behouden.
De uitbreiding van het rijksbeschermde stadsgezicht is daar een prima instrument voor. Want het verhaal van de ontwikkeling van onze stad is niet alleen af te lezen aan de monumentale gebouwen, je vindt dat verhaal ook terug in de structuur van de straten en lanen en de vorm van de bebouwing. Vanaf nu kunnen we nieuwe ontwikkelingen ook beoordelen op de mate waarin ze passen in en zelfs bijdragen aan het historische karakter van de stad.”
De bescherming richt zich op het behoud van de cultuurhistorische waarde van een gebied als geheel. Het betekent niet dat er in het gebied niets meer kan worden (her)ontwikkeld. De bescherming betekent wel dat extra goed getoetst wordt of een nieuwe ontwikkkeling past in de historische structuur van de stad. Mits goed ingepast, kunnen nieuwe ontwikkelingen zelfs bijdragen aan het historische karakter van de stad
Meer artikelen met dit thema
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt om 07:30 uurTijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Gevelverlichting draagt bij aan veiligheid en sfeer
8 jun 2023Verlichting speelt een belangrijke rol in de openbare ruimte. In centrumgebieden en woongebieden, waar wonen en…
Lees verder »
Sjoerd Feenstra benoemt tot eerste stadsbouwmeester van Zwolle
31 mei 2023Sjoerd Feenstra is benoemd als de allereerste stadsbouwmeester van Zwolle. Met deze nieuwe functie streven de…
Lees verder »
Sociale veiligheid borgen in het ontwerpproces
15 mrt 2023Het is van maatschappelijk belang dat er na oplevering van een nieuw- of verbouwproject geen onnodig beroep hoeft…
Lees verder »
MVRDV maakt jaren 70-winkelcentrum in Parijs toekomstbestendig
30 nov 2022Na jaren van verbouwing is de transformatie van Gaîté Montparnasse in Parijs compleet. Het winkelcentrum opende…
Lees verder »
Dertigduizend bloembollen kleuren 'The Green Mile' in binnenstad Amsterdam
7 nov 2022 2 minDe drukste verkeersader van Amsterdam ondergaat een stevige vergroeningskuur. In het kader van het project 'The…
Lees verder »
Een pleidooi voor pracht in alledaagse architectuur
29 aug 2022Zelfs het meest alledaagse element van onze openbare ruimte zou met een bepaalde schoonheid in het achterhoofd…
Lees verder »
‘De beste stedenbouw is stedenbouw die misgaat’
2 aug 2022Hoe meer we de stad volbouwen, hoe meer dit volgens strakke, goed uitgedokterde plannen gaat. Volgens Bjarne…
Lees verder »
Reactie toevoegen