Bescheiden vooruitzichten tot 2015 voor de Europese bouwsector

maandag 3 december 2012
timer 4 min
De totale markt van de zes landen die door Arch-Vision elk kwartaal worden doorgemeten, herstelt zich langzaam, maar van echt herstel is pas vanaf 2015 sprake. Hoewel Britse architecten positieve ontwikkelingen zien in hun orderportefeuille, verslechteren de markten in de meeste andere landen. Dit zijn enkele van de conclusies van het Q3 2012 rapport van de European Architectural Barometer, een elk kwartaal terugkerend onderzoek onder 1.200 architecten in Europa.

Architecten zijn een waardevolle bron ter voorspelling van toekomstige bouwvolumes, zij zijn eveneens sterk bepalend voor de wijze waarop en met welke materialen er gebouwd wordt.

Verslechteren

De Europese markt zal de komende jaren nog wel verslechteren, maar met elk jaar zal de negatieve ontwikkeling minder sterk worden. Werkelijke groei van de markt kan pas verwacht worden vanaf 2015. In drie van de zes landen zal dan een groeiende markt te zien zijn en twee landen zullen stabiliseren. Alleen Italië bevindt zich dan nog in de probleemzone en zal nog te kampen hebben met dalende bouwvolumes.

 In het derde kwartaal van 2012 rapporteren de Britse architecten voor het tweede kwartaal op rij positievere orderportefeuilles. Slechts 17% geeft aan dat hun orderportefeuille is teruggelopen en nog minder architecten zagen de omzetontwikkeling teruglopen in Q3 (15%). De meerderheid blijft op het niveau van Q2 2012 of zag een toename van beide indicatoren. De UK en Duitsland zijn de enige twee landen waar de orderportefeuille zich op kwartaalbasis positief heeft ontwikkeld. Hoewel de Britse architecten meer projecten in de pijplijn hebben, loopt het aantal bouwvergunningen nog steeds terug. Dit heeft een negatief effect op de voorspellingen voor de Britse bouwmarkt.

 Frankrijk

De onstabiele situatie in Frankrijk, die met name vanaf Q2 2012 zichtbaar was, is dit kwartaal nog zorgwekkender. Het aandeel architecten dat een sterk negatieve ontwikkeling zag met betrekking tot hun orderportefeuille is gegroeid van 23% in Q2 2012 naar 33% in de afgelopen drie maanden. In totaal rapporteerde 45% van de architecten een afnemende orderportefeuille. Dezelfde trend is te zien in de omzetontwikkeling. In vergelijking met de andere landen is het aandeel nieuw opgestarte projecten in Frankrijk laag (24%). Alleen in Nederland is dit aandeel nog lager (22%). Het aantal bouwvergunningen is ook sterk afgenomen in de afgelopen twee kwartalen en als deze trend zich voortzet in Q4, dan zal dit, in combinatie met een daling van het architectenvertrouwen, leiden tot een aanzienlijke aanpassing van de voorspellingen voor de Franse bouwvolumes.

Spanje

 Na twee relatief stabiele kwartalen, als het gaat om de ontwikkeling van de orderportefeuille, was er een lichte hoop dat dit de start van het herstel van de Spaanse bouwmarkt kon inluiden, maar de Spaanse architecten hebben een lastig derde kwartaal doorgemaakt. Wederom zagen velen (51%) hun orderportefeuille verder verslechteren, terwijl slechts 14% zegt een verbetering te hebben gezien. Wel is het aandeel nieuw opgestarte projecten in Q3 hoog, maar men blijft pessimistisch over de toekomst. Twee van de vijf verwacht dat de orderportefeuille leeg zal raken in de komende twaalf maanden. Arch-Vision voorspelt dat het bouwvolume in Spanje met 12% zal afnemen in 2012 en met 5% in 2013.

Italie veel positiever

Italië daarentegen is veel positiever over de toekomst. Slechts 23% verwacht een lege orderportefeuille, terwijl hun situatie in werkelijkheid steeds verder verslechterd. Q3 laat een aanzienlijke daling van de orderportefeuille- en omzetontwikkeling zien. De verklaring kan zijn dat Italiaanse architecten met name aan kleinere projecten werken of projecten waar weinig marge op zit. In ieder geval zullen de komende jaren een serieuze krimp van de Italiaanse markt inhouden.

Orderportefeuille van Nederlandse architecten

De orderportefeuille van Nederlandse architecten laat voor het vierde kwartaal op rij dezelfde trend zien. Het grootste deel van de architecten merkt een verslechtering van de orderportefeuille. Dit leidt tot kwartaal-op-kwartaal cijfers, die slechts iets beter zijn dan in Frankrijk. Tegelijkertijd is het aantal maanden dat Nederlandse architecten hun personeel aan het werk kunnen houden ten opzichte van 2009 sterk afgenomen door de negatieve ontwikkelingen in de laatste kwartalen. Het teruglopen van de orderportefeuille, gecombineerd met de daling van het aantal verstrekte bouwvergunningen, resulteert in een significante aanpassing van de Arch-Vision voorspellingen over 2012. Momenteel wordt een daling van de Nederlandse markt van 13% in 2012 en van 3% in 2013 verwacht.

 

               

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel