Beeldbepalende gebouwen Amsterdam schitteren in Art Nouveau-verjaardagskalender
Gedurende een vrij korte periode (1895-1910) was de Art Nouveau (Jugendstil) architectuur populair in Amsterdam. Architecten waarvan gebouwen zijn afgebeeld in de kalender zijn: Gerrit van Arkel, A.L.D. van Gendt (en Zonen), Ludwig Beirer, Anton Joling, H.L. de Jong (en A. Tuschinski), Anthonie Diks Rijkszoon, François Caron en P.A. Weeldenburg. De gebouwen schitteren vandaag de dag nog steeds.
Art Nouveau of Jugendstil is de benaming van een kunststroming die zich manifesteerde van grofweg 1885 tot de Eerste Wereldoorlog. Deze ontwikkelde zich gelijktijdig in verschillende landen en kreeg verschillende namen. In Nederland spreken we nu meestal van Art Nouveau, verwijzend naar de Belgische of Franse benaming. Jugendstil verwijst naar de Duitse variant. Deze kunstvorm kwam terug in de beeldende kunst, maar vooral in de architectuur en toegepaste kunst (meubelkunst, edelsmeedwerk, grafische kunsten en ceramiek).
Industriële revolutie
De industriële revolutie (oude ambachten werden vervangen door fabrieksmatige productie) en de bevolkingsgroei in grote steden (die een sterke impuls gaf aan de bouw van woningen en winkels) waren een belangrijke voedingsbodem voor Art Nouveau.
Glas in lood
De technische en bouwkundige innovaties van de late negentiende eeuw, zoals grote gebogen ruiten, bakstenen in diverse kleuren en de toepassing van tegeltableaus voor buiten werden veelvuldig toegepast in Art Nouveau-architectuur. Dit gold ook voor sierstenen, ornamenten, glas in lood, natuurstenen, mozaïek en zichtbare staalconstructies. Voor meer over de stroming: bekijk de uitleg, opgenomen in de kalender, in het PDF-bestand onderaan dit artikel.
De kalender is een uitgave van Art Nouveau Cadeau die eerder een ‘Haagsche’ versie uitbracht. De foto’s zijn gemaakt door fotograaf Menno van der Meer en de vormgeving is van Paul Noordermeer van P& Ontwerp.
Te koop (voor € 15,95) bij de betere boekhandel in Amsterdam en Amstelveen of via www.artnouveaucadeau.nl.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
‘Wie de aarde belast, zorgt voor compensatie’
23 dec 2024"Biobased materialen moeten we zo veel mogelijk gebruiken, maar dat betekent niet dat we niet meer zo nauw…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Super Skin voor gevels en interieurs in Ahoy
24 jul 2024Tijdens ARCHITECT@WORK, op 11 en 12 september in Rotterdam Ahoy, staat er onder het motto 'Super Skin' een…
De vele toepassingen van het veelzijdige bamboe
19 jul 2024De wereld van het circulair en biobased bouwen krijgt nieuwe impulsen dankzij het boek Booming Bamboo. In deze…
Volledig programma Circulaire Openbare Ruimte Congres bekend
8 mei 2024Nu het festivalseizoen voor de deur staat en de zon heerlijk begint te schijnen, presenteren wij met trots het…
Architectuurrondleiding Schoenenkwartier Waalwijk
2 mei 2024Sinds kort biedt het Schoenenkwartier in Waalwijk een rondleiding aan die is toegespitst op de architectuur en…
Afdichting WTC Kunstvijver Schiphol
18 apr 2024Wie wel eens op Schiphol is geweest, zal het misschien herkennen: de WTC kunstvijver, met enorme ’drijvende’,…
Reactie toevoegen