BAM boekt fors verlies door afboeking vastgoed

donderdag 23 augustus 2012
timer 2 min
Bouwbedrijf BAM uit Bunnik heeft in het eerste halfjaar een verlies geleden van € 251 mln. Dat komt door eenmalige afboekingen op vastgoed, grondposities en goodwill van in totaal € 398 mln.

Het grootste bouwbedrijf van Nederland spreekt in een halfjaarbericht van 'zeer moeilijke marktomstandigheden'. Er werd een omzet geboekt van € 3,4 mrd.

 

Malaise vastgoed

BAM verwacht dat de malaise op de woningmarkt nog wel even aan zal houden. Het bouwbedrijf ziet een verdere daling van de huizenprijzen van 10-15%. Dit is 'onvermijdelijk', aldus het halfjaarbericht.

 

Voor de rest van het jaar geeft het bouwbedrijf alleen de verwachting af dat ze een positief operationeel resultaat € 100 zal boeken. De orderportefeuille bleek op peil, er ligt nog voor ruim € 10,8 mrd aan werk in het verschiet. De marge voor de afboekingen op vastgoed noteerde wel een plus van 1,8%. Vorig jaar was dat nog 2,1%.

 

Omzet omlaag

Bij alle verschillende bedrijfsonderdelen gingen het resultaat omlaag, behalve bij de projecten die in publiek-private samenwerking gedaan worden met institutionele beleggers. Daar werden betere resultaten geboekt, maar kon met name de verliezen bij vastgoed niet opvangen. In Nederland werden 1.154 woningen verkocht, ongeveer evenveel als het jaar ervoor, maar het ging om relatief goedkopere woningen. Ook de vastgoedsituatie in Ierland en het Verenigd Koninkrijk bleef ongunstig.

 

Infra

De bouw en infra-tak van het bedrijf houdt BAM in de benen, maar ook daar staan de marges onder druk, conform een neerwaartse trend door felle concurrentie. Bij de bouwactiviteiten werd meer omzet geboekt, daar waar bij de aanleg van wegen minder omzet werd geboekt. De resultaten halveerdenm bij infa van € 47 mln vorig jaar naar € 24 nu. Bij de bouwdivisie gaat om hetzelfde beeld. Het eigen vermogen werd negatief beïnvloed als gevolg van de bijzondere waardevermindering op vastgoed. Daardoor daalt de solvabiliteit naar 15%, aldus BAM. Het bouwbedrijf bleef binnen de bankconvenanten.

 

Kijk hier voor meer informatie over de halfjaarcijfers van BAM.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel