Baltyk Tower, Poznan: eerste MVRDV gebouw in Polen

dinsdag 19 juni 2012
timer 2 min
Investeringsmaatschappij Sophia Sp. z o.o. en MVRDV presenteren het ontwerp voor Baltyk Tower, een kantoorgebouw in de Poolse stad Poznan. De toren met een totaal oppervlak van 25.000 m² komt aan de centraal gelegen Rondo Kaponiera ten westen van de historische stad. De toren zal naast kantoorruimte ook retail en een panoramarestaurant bevatten. Baltyk Tower wordt naar verwachting in 2014 opgeleverd.

Het volume van de toren volgt de vorm van de site en de maximaal toegestane envelop, dit resulteert in een gebouw dat van elke kant een totaal andere vorm heeft. Bijzonder voor de gebruikers is ondermeer de getrapte gevel met terrassen naar het zuiden toe. De gevel bestaat uit glazen platen van vloer tot plafond onderbroken door fiberglasbeton louvres die de zon tegenhouden en tegelijk het uitzicht vrijhouden.

 

 

De 25.000 m² vloeroppervlak zijn onderverdeeld in 12.000 m² kantoren, verder retail in de plint, drie ondergrondse parkeerlagen en een panoramarestaurant op de bovenste twee verdiepingen. Onderdeel van het restaurant zal wellicht ook een eenkamerhotel zijn. De flexibele kantoorvloeren zijn maximaal zeven meter diep om daglichttoetreding te faciliteren.

 

De site ligt aan de Rondo Kaponiera, een belangrijke rotonde naast het Centraal Station en aan de doorgaande weg naar het vliegveld. Het gebouw is gunstig gelegen direct naast het Sheraton Hotel, het MTP beursgebouw en de gerestaureerde oude drukkerij Concordia, die een onlangs geopend Design Centre bevat.

 

 

Baltyk tower is het eerste MVRDV gebouw in Polen en wordt ontwikkeld in samenwerking met ingenieursbureau Buro Happold en lokale co-architect Ultra Architects. De opdrachtgever Sophia Sp. z o.o is een joint venture van Garvest en Vox Group.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel