Atsma zet licht op groen voor energie zuinige straatverlichting
De verouderde Richtlijn (NPR 13201) werkte belemmerend voor gemeenten en provincies om te kiezen voor energie- en kostenbesparende technieken. Dankzij de inzet van de Taskforce Verlichting en de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) kan de nieuwe Richtlijn Openbare Verlichting 2011 nu in werking treden. Staatssecretaris Atsma en wethouder Van Huffelen van de gemeente Rotterdam voegden direct de daad bij het woord en verwisselden aan het Doelwater in Rotterdam een oude lichtarmatuur voor nieuwe, gedimde en energiezuinige verlichting.
Terugdringen van de CO2-uitstoot
Met de nieuwe Richtlijn Openbare Verlichting kunnen gemeenten en provincies hun steentje bijdragen aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Zo is het Rotterdam Climate Initiative voor Rotterdam het vliegwiel om voluit in te zetten op duurzame verlichting in de openbare ruimte. “Energiebesparing is samen met de inzet van duurzame energie het belangrijkste wapen in de strijd tegen klimaatverandering en om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen” aldus Atsma in een toelichting. “Daar komt bij dat gemeenten met duurzame verlichting kosten kunnen besparen. Geld dat beter besteed kan worden aan veiligheid op straat, de zorgsector of het onderhoud aan schoolgebouwen.”
Dynamisch hulpmiddel
De richtlijn is een dynamisch hulpmiddel voor beheerders van openbare verlichting bij het realiseren van de juiste kwaliteit van openbare verlichting op de juiste plek. Een aanpassing van de richtlijn was noodzakelijk omdat in de oude situatie weinig ruimte was voor innovatie en energiebesparing. Beheerders zochten daarom steeds vaker hun eigen weg en lieten de richtlijnen los. “Om beheerders weer de juiste handvatten te bieden en belemmeringen weg te nemen, hebben we de oude richtlijn aangepast”, aldus Rob Metz, voorzitter van de projectgroep OVL van de Taskforce Verlichting. “Vanzelfsprekend staat de kwaliteit van verlichting voorop, maar een richtlijn mag innovatie en energiebesparing niet in de weg staan”.
Led-verlichting langs autosnelwegen
Ook het rijk profiteert van de nieuwe Richtlijn. De helft van de energierekening van Rijkswaterstaat gaat op aan verlichting. Ook hier willen we kosten en energie besparen. Met led-verlichting langs autosnelwegen kan het energieverbruik worden gehalveerd, zo blijkt uit de pilot langs de A44. Per 1 juni zullen langs de rijksvaarwegen 700 navigatielichten op energiezuinige en ondershoudsvrije ledverlichting branden, in combinatie met zonnepanelen. Ook hier betekent dat een 50 procent besparing op de energiekosten. De nieuwe richtlijn biedt onder meer mogelijkheden voor innovatieve technieken op het gebied van dimmen en led-verlichting.
De nieuwe richtlijn Openbare Verlichting is een uitgave van de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde (NSVV) en kan worden besteld via www.nsvv.nl
Reactie toevoegen