ASR laat IJDock ‘onder water lopen’

dinsdag 21 februari 2012
timer 2 min
Op 23 februari start ASR Vastgoed Ontwikkeling met het op gereguleerde wijze inlaten van IJ-water rondom IJDock tot een niveau van 1.60 –NAP. Medio maart volgt het trekken van de damwandplanken aan de Westerdoksdijk-zijde, waardoor het water rond IJDock op IJ-niveau zal komen te staan. Het nieuwe eiland in het IJ, waar nu ondermeer het Paleis van Justitie wordt gebouwd, is dan een feit.

Recent zijn de drainagepompen die het grondwaterpeil onder keldervloer-niveau moesten houden uitgezet. Ook het afbranden van de stalen damwanden van de aanvaarbescherming is afgerond. Deze twee acties zorgen ervoor dat het zandbed rondom IJDock zich nu kan verzadigen. Twee zware pompen gaan vanaf donderdag 22 februari vervolgens zorgen voor een stijging van het waterniveau tot 1.60 –NAP.  Het laten stijgen van het water gebeurt gefaseerd, omdat een waterpeil tot 1.60 –NAP nodig is om de werkzaamheden rond het eiland met name op de aanvaarbescherming te vervolgen.

Directe omgeving

Na het ploffen van de ankers en het verwijderen van de gording en andere tijdelijke voorzieningen kunnen medio maart ook de damwandplanken van de bouwkuip aan de Westerdoksdijk-zijde worden getrokken. Daarna zal het water rondom IJDock op IJ-niveau komen. “Dit markeert voor ons een nieuwe fase”, aldus Bert Streefkerk, vanuit Rienks Bouwmanagement gedetacheerd als Projectdirecteur Realisatie IJDock, “Lag tot voor kort de focus op het realiseren van het eiland zelf, nu gaan we ons ook richten op de directe omgeving. Onder andere door het demobiliseren van het bouwterrein en later dit jaar het graven van de passantenhaven ontstaat er voor het oog een echt eiland”.

Toegangsdam

Het eiland is aan de westzijde door een toegangsdam verbonden aan de Westerdoksdijk. In april start men met het plaatsen van de brugpijlers van de Vluchthavenbrug die het eiland ter hoogte van het Paleis van Justitie zal verbinden met de Westerdoksdijk. De brug is speciaal voor fietsers en voetgangers. De realisatie van de bovenbouw ligt goed op koers. Naar verwachting vinden de eerste opleveringen al in het najaar plaats.

IJDock

IJDock is het nieuwe anker aan het IJ, zo’n 500 meter west van het Centraal Station in Amsterdam. Een modern, kwalitatief hoogwaardig verblijfsgebied met grootstedelijke voorzieningen waar partners zoals de Rijksgebouwendienst in investeren. De Rijksgebouwendienst is nauw betrokken bij de huisvesting van het Openbaar Ministerie, het gerechtshof Amsterdam en de Dienst Waterpolitie van het KLPD. Het eiland, ongeveer 180 x 60 meter groot, omvat in totaal zo’n 89.000 m2 BVO.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel