Architectenbureaus strijden om terminal op Schiphol
De uitbreiding van Schiphol is nodig voor de versterking van de concurrentiepositie van de Mainport Schiphol, om mee te groeien met de groei van de luchtvaart en om de positie van ‘preferred airport’ bij zowel luchtvaartmaatschappijen als reizigers verder te ontwikkelen.
De nieuwe terminal is een uitbreiding van de bestaande terminal van Schiphol en wordt aangebouwd aan vertrek- en aankomsthal 1. Door het aan elkaar te bouwen, houdt Schiphol vast aan het één terminal concept. Daardoor bevinden alle faciliteiten zich onder één dak. De laatste keer dat Schiphol de terminal permanent uitbreidde, was in 1993 met de huidige vertrek- en aankomsthallen 3 en 4.
Gerenommeerde architectenbureaus
De architectenbureaus die zich kwalificeerden via een tender om hun ontwerp te presenteren, zijn de internationaal gerenommeerde bureaus Kaan Architects in samenwerking met Estudio Lamela en ABT, UNstudio samen met HOK en Arup, MVRDV met KPF en Meinhardt, O.M.A. samen met WSP I Parson Brinckerhoff en S.O.M. samen met ADPI.
De ambities van Schiphol voor de nieuwe terminal zijn om een nieuwe standaard neer te zetten voor de luchtvaart. Allereerst moet de nieuwe terminal het DNA van Schiphol omarmen. Tegelijkertijd moet er aandacht zijn voor het persoonlijke karakter van de luchthaven in combinatie met een zeer efficiënt proces. Daarnaast moet de nieuwe terminal duurzaam en toekomstbestendig zijn, waarbij het de nieuwste digitale mogelijkheden moet bieden.
De jury
De jury bestaat uit Ginger Evans (Commissioner Chicago Department of Aviation, O’Hara International Airport), Mark Husser (managing partner Grimshaw Architects), Hans de Jonge (Real Estate expert en emeritus professor), Maurits Schaafsma (Senior Aviation Urban planner, Schiphol), Gerard Geurtjens (Project Director, Schiphol), Stefan Langerak (Senior Procurement Manager, Schiphol) en Bernardo Gogna (Capital Programme Director, Schiphol).
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Wat kan bouwwereld leren van tropisch regenwoud?
7 jan om 07:30 uurDe Wageningse wetenschapper Joris Voeten vertelde onlangs in een plenaire lezing tijdens het KAN Congres wat we…
Innovatiecatalogus: nieuwe kansen voor energie uit gevel
2 jan om 10:10 uurHet zesde jaarlijkse nummer van Stedebouw & Architectuur is verschenen: de nieuwe Innovatiecatalogus 2025!…
10 innovaties die het gaan maken in 2025
31 dec 2024De afgelopen jaren voorspelde Niels Rood voor onze Innovatiecatalogus welke tien innovaties het jaar erop…
9 actuele kansen voor architecten in 2025
27 dec 2024Eindelijk is de kerstvakantie aangebroken en kun je even achteroverleunen en terugkijken op 2024. Of beter:…
Nieuwe locatie en datum voor ARCHITECT@WORK Amsterdam 2025
27 nov 2024ARCHITECT@WORK Amsterdam zal in 2025 plaatsvinden op een nieuwe, inspirerende locatie: De Kromhouthal, gelegen…
OVL Awards voor innovaties openbare verlichting
11 okt 2024Welke ideeën leveren een aantoonbare bijdrage aan de professionaliteit, effectiviteit en/of kwaliteit van het…
Pleidooi nieuwe bouwcultuur tijdens ARCHITECT@WORK
3 okt 2024Tijdens de tweedaagse beurs ARCHITECT@WORK werd in diverse lezingen een beeld geschetst van de nieuwe…
Amsterdam behoort tot top 20 smart cities
11 sep 2024Op de jaarlijkse internationale ranglijst van steden op basis van hun economische, technologische en humane…
Reactie toevoegen