‘Architecten tekenen balkons dunner, slanker en lichter’

maandag 22 januari 2024

We zitten midden in een transitie binnen de bouw. Dat biedt veel nieuwe uitdagingen, kansen en mogelijkheden. Leon Kolster, directeur Microbeton, richt zich al jaren op innovatieve en circulaire bouwelementen, zoals gevelelementen, galerijen en balkons. Om meer en beter aan de vraag vanuit de (circulaire) markt te kunnen voldoen, richtte hij binnen Concrete Valley Group het nieuwe merk Ferrocem op, producent van standaard en maatwerk balkons.

Leon Kolster

Het oprichten van het nieuwe merk Ferrocem is een toevoeging binnen Concrete Valley Group en biedt ruimte voor innovatie en doorontwikkeling specifiek gericht op het product balkons. De naam Ferrocem is niet zonder toeval gekozen en is binnen de group reeds bekend.  

Kolster: “Begin jaren ’80 was Ferrocem ontwerper en producent van high-end zeiljachten, gemaakt van ferrocement. Dit materiaal, oorspronkelijk gebruikt binnen de scheepsbouw, is samengesteld uit cement en fijnmazige wapening. Het was vooral populair door de geringe onderhoudskosten, levensduur, waterdichtheid en hoge sterkte bij een kleine wanddikte. De toen gemaakte jachten varen nog steeds de wereld rond.

Rond die tijd kwam er vanuit de bouw ook de vraag naar lichtgewicht elementen. Die zijn we gaan produceren onder de naam Microbeton. Momenteel wordt de vraag naar lichte, losmaakbare balkons steeds groter. Binnen de nieuwbouw, maar zeker ook binnen de transformatie- en renovatiebouw. Voor ons is het dus een mooie en logische stap om onze balkons onder de naam Ferrocem te gaan produceren en binnen dit merk een standaard balkon te ontwikkelen dat nationaal en internationaal de oplossing is.”

Gemak voor de klant

“Sinds de start spelen wij in op de trend dat architecten balkons steeds dunner, slanker en lichter tekenen. Het gebruik van ferrocement en de fijnmazige wapening zorgen voor een moderne uitstraling. Dat combineren we met groot gemak voor onze afnemer en klant.

Onze balkons worden volledig geassembleerd geleverd op de bouwplaats. Door het slide-on systeem hangen ze binnen no time aan de gevel. Daarnaast geldt: hoe lichter, hoe beter. Dit draagt bij aan een duurzame bouw, CO2-reductie en dit scheelt de aannemer ook in bijvoorbeeld kraankosten. Door het slimme ophangsysteem zijn de balkons losmaakbaar en kunnen hierdoor simpel na dertig jaar aan een ander gebouw worden gehangen, zonder dat het iets afdoet aan de kwaliteit.”

Woongenot

“Onze balkons bevatten een holle kern, waardoor ze tot wel 70 procent lichter zijn dan traditionele prefab betonnen balkons. Wat een enorm voordeel is voor de renovatiebouw. Door het lichte gewicht kan een veel groter balkon aan de bestaande constructie worden gehangen. Een groter balkon zorgt voor meer woongenot, maar kan ook plaats bieden aan een warmtepomp. Ook staat stedelijke vergroening hoog op de agenda bij gemeentes en willen we allemaal CO2 reduceren. Hierop kunnen we inspelen door geïntegreerde plantenbakken in onze balkons te maken. Het project The Doors is daar een goed voorbeeld van.”

Duurzame productie

“De footprint die het produceren van een balkon achterlaat, kan zeker nog meer worden gereduceerd. Wij laten jaarlijks binnen Concrete Valley onze footprint doorberekenen en zijn bezig met onze LCA- en MKI-berekeningen. Binnen de group, waartoe Microbeton en Ferrocem behoren, zijn we er dagelijks mee bezig. Ook testen we momenteel elementen gemaakt met olifantsgras. Onze eigen zonne-energiecentrale voorziet het hele bedrijf in al onze energiebehoeftes en is zelfs berekend op meer capaciteit.

Daarnaast is het onze uitdaging zo min mogelijk materiaal te gebruiken en reststromen te reduceren. Hoe minder materiaal, hoe minder uitstoot. Dat betekent ook weer een lichter gewicht, wat je vervolgens weer kunt doorberekenen in onder andere het transport en montage. Ook werken we momenteel aan het vervangen van ons rijdend materieel met verbrandingsmotor, zoals heftrucks, en krijgt elke werknemer een fiets cadeau, omdat we een gezonde levensstijl en minder CO2-uitstoot promoten binnen het woon- en werkverkeer.”

Heeft beton nog toekomst?

“In de kern blijft beton als materiaal de meest sterke keuze. In beton zit veel toekomst, maar op een andere manier gebruikt en toegepast dan de afgelopen decennia met het traditionele prefab beton is gedaan. Beton is veilig, onderhoudsarm en heeft een zeer lange levensduur. Onze Ferrocem balkons zijn duurzame balkons. Ze passen dan ook binnen een ontwerp met een CO2-budget, iets dat nu nog in de kinderschoenen staat, maar absoluut de toekomst is. Door te blijven samenwerken en innoveren, kunnen we het materiaal blijven door ontwikkelen, wat belangrijk is om de klimaatdoelen te behalen. Wat ons hierin een voorsprong geeft, is dat we behoren tot de Concrete Valley Group, waarin we onze kennis en ervaring hiermee delen, bundelen en gebruiken.”

Bron tekst en beeld: Microbeton