Architecten, bouwers en installateurs in Zwolle werken samen aan verduurzaming bestaande bouw en nieuwbouw
In de regio Zwolle slaan ruim dertig marktpartijen uit de gehele bouwkolom de handen ineen om tot een duidelijk herkenbaar duurzaam aanbod te komen. In de bouwsector wordt veel over duurzaamheid gesproken. De bouwpraktijk laat een grote diversiteit aan oplossingen zien. Het is voor woningeigenaren en bewoners moeilijk om uit dit totaalaanbod een bij hen passende keuze te maken. Onder de vlag van ‘Meer dan bouwen’ gaan architecten, bouwers, installateurs en bouwtoeleveranciers uit de regio Zwolle zichzelf positioneren als aanbieders van duurzame oplossingen voor zowel de nieuwbouw als de bestaande bouw van woningen. Op woensdag 1 september 2010 vindt in het stadhuis van Zwolle een startbijeenkomst plaats, waarin de deelnemers de basis leggen voor verdere samenwerking. Het ‘Meer dan bouwen’-netwerk is in de regio Zwolle opgezet door het Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB), dat in andere plaatsen in het land uitstekende resultaten met deze aanpak heeft geboekt. ‘In het Meer dan bouwen-netwerk komen ontwerpende, bouwende en installerende partijen bij elkaar rond het thema duurzaamheid. Wil je tot nieuwbouw of verbouw van een duurzame woning komen, dan dienen alle schakels in de bouwkolom dezelfde definitie te hanteren. Deze aanpak maakt duurzaamheid in de bouw concreet en hanteerbaar,’ luidt de toelichting van Piet M. Oskam, directeur Centrum voor Innovatie van de Bouwkolom (CIB).
Eenduidige kijk op duurzaamheid
‘Als twee hetzelfde zeggen, kunnen zij iets anders bedoelen. Op veel bouwproducten wordt een etiket ‘duurzaamheid’ geplakt, zonder dat die pretentie wordt waargemaakt. Wil je een echte duurzame oplossing in de bouw bereiken, dan is daarvoor samenspel tussen architecten, bouwers en installateurs en bouwtoeleveranciers nodig. De door het CIB ontwikkelde aanpak voorziet dan ook in samenwerking tussen alle betrokken schakels uit de bouwkolom,’ zo verklaart Oskam de keuze voor deze bouwkolom-brede aanpak. ‘Duurzaamheid is en blijft een trend die de bouwsector niet onberoerd laat. Er zijn echter net zoveel definities in omloop als er bouwers en architecten zijn. ‘Meer dan bouwen’ richt zich op de ontwikkeling van integrale oplossingen, die optimaal voldoen aan de wensen van bewoners en woningeigenaren. Daarmee ontstaat een vraaggestuurde benadering, die haaks staat op de traditionele aanbodgerichte werkwijze van veel bouwbedrijven. De deelnemers aan het ‘Meer dan bouwen’-netwerk in de regio Zwolle kiezen voor een klantgerichte invulling van duurzaamheid, waarmee zowel het wooncomfort wordt verbeterd als de energielasten worden verlaagd.’
Bestaande bouw en nieuwbouw vragen eigen oplossingen
De Gemeente Zwolle kent een woningvoorraad van 51.310 woningen, waarvan 52% eigendom is van particuliere woningeigenaren. Daarnaast staan in Zwolle nog enkele nieuwbouwprojecten op stapel. Dat biedt een groot potentieel aan besparingsmogelijkheden voor bewoners en een groot bouwvolume voor bedrijven uit de gehele bouwsector. ‘Het is een plezierige bijkomstigheid dat door de overheid een verlaging van het BTW-tarief voor onderhouds- en renovatiewerkzaamheden van 19 naar 6% is aangekondigd voor de komende periode van negen maanden. Naast de landelijke stimuleringsmaatregelen kent de gemeente Zwolle een lokale subsidie voor verduurzaming van woningen met een bouwjaar van voor 1996. Dat stimuleert bewoners om juist nu een eventuele verbouwing te koppelen aan duurzame maatregelen. Het is dan ook een logische keuze van bouwers, architecten en installateurs in de regio Zwolle om juist nu tot een helder en compleet aanbod aan duurzame bouwoplossingen te komen. CIB-directeur Oskam verwacht ‘dat de actieve houding van de Zwolse bouwers leidt tot een stevige doorbraak van duurzaamheidsmaatregelen in de gebouwde omgeving. Als je nu als bewoner of corporatie tot nieuwbouw of verbouw overgaat, is dat het goede moment om te investeren in duurzame oplossingen. Daarmee verlaag je de energielasten, verminder je de CO2 emissie en verhoog je het wooncomfort van de eigen woning. Als je daar dan ook nog subsidie, een lagere BTW en een hogere hypotheekgarantie voor krijgt, levert dat een unieke kans op die we niet snel opnieuw zullen krijgen’, luidt de enthousiaste toelichting van CIB-directeur Oskam op het initiatief van de Zwolse bouwbedrijven.
Reactie toevoegen