Architect in Europa drukt stempel op bestek

dinsdag 1 mei 2012
timer 2 min
Het merendeel van de architectenbureaus in Europa schrijft de producten en merken voor  in het bestek. Dat blijkt uit de European Architectural Barometer, een onderzoek onder 1.200 architecten in Europa.

Bij architectenbureaus is het de ontwerper die de meeste invloed heeft bij het beslissen van type product dat in het bestek wordt voorgeschreven. Volgens de architecten domineren zij vooral in Spanje, Italië en Frankrijk het beslissingsproces.

 

Essentiële rol

In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland spelen zij ook een essentiële rol, maar in deze landen heeft de bestekschrijver ook nog redelijk veel invloed (respectievelijk 16% en 21%) bij het beslissen welk product er wordt voorgeschreven in het bestek.

 

Situatie in Nederland

De situatie in Nederland is enigszins anders dan in de andere landen. Een aanzienlijk deel van de architecten (één derde)  noemde nog een andere beslisser. Door in te zoomen op de onderzoeksgegevens van deze mensen blijkt dat er verder nog drie antwoorden zijn gegeven. Als de beslissingsrol niet door de bestekschrijver of ontwerper wordt bekleed, wordt deze vaak door een architect, een projectleider of door het projectteam als geheel ingevuld.

 

Kijkend naar het beslissingproces voor de merkkeuze van het voor te schrijven product, blijkt dat hier veelal hetzelfde patroon te zien is.

 

Arch-Vision

Deze en vele andere resultaten en ontwikkelingen in de Europese bouwsector zijn terug te vinden in de European Architectural Barometer, een internationaal onderzoek onder 1.200 architecten in Europa. Dit onderzoek wordt door Arch-Vision vier keer per jaar uitgevoerd in Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, UK en Nederland. Naast indicatoren om Europese bouwvolumes te voorspellen, wordt elk kwartaal een thema behandeld. In het eerste kwartaal van 2012 is het thema Decision making unit behandeld. Architecten zijn niet alleen een waardevolle bron ter voorspelling van toekomstige bouwvolumes, zij zijn eveneens sterk bepalend voor de wijze waarop en met welke materialen er gebouwd wordt.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel