ArchiCAD 16: BIM Components at your Fingertips

vrijdag 11 mei 2012
timer 3 min
GRAPHISOFT® heeft een nieuwe versie van haar Premium BIM software aangekondigd. ArchiCAD 16 komt met een geheel nieuwe set van oplossingen voor het maken, delen engebruiken van BIM objecten. Tweede hoofdthema van deze update is de ingebouwde energieanalyse waarmee ArchiCAD de 'groenste' BIM oplossing wordt die momenteel beschikbaar is.

"Bouwprojecten bevatten - van nature - vele op maat gemaakte bouwdelen en objecten die

modelleermogelijkheden vereisen die verdergaan dan de standaard BIM gereedschappen." zegt László Vértesi, VP of Products bij GRAPHISOFT. "ArchiCAD 16 kent directe modelleermogelijkheden en cloud-integratie om gebruikers te helpen met het maken en vinden van de benodigde componenten die zij nodig hebben om hun BIM modellen compleet te maken."

 

MORPH TOOL – Opnieuw uitgevonden modelleervrijheid voor BIM

Voor het maken van objecten behoeft een architect intuïtieve hulpmiddelen die hem modelleervrijheid bieden. ArchiCAD 16 biedt deze met de geheel nieuwe Morph tool direct binnen de BIM omgeving. Morph tool maakt het mogelijk om elementen van elke vorm op een grafische manier te modelleren, met populaire hulpmiddelen als push&pull. Bouwelementen gemaakt met Morph tool kunnen worden opgebouwd met polygonen of gemaakt worden door bestaande objecten te vervormen. De Morph tool is een optimale oplossing om objecten van elke vorm te maken, of dit nu bouwelementen zijn of interieur betreffen.

 

BIMcomponents.com – Objecten in de Cloud

Bouwdelen en objectbibliotheken vormen één van de meest dynamische segmenten van BIM ontwikkelingen. ArchiCAD’s parametrische GDL objecttechnologie heeft zich bewezen als professioneel gereedschap om 'intelligente' objecten te maken. ArchiCAD 16 veranderd de wijze waarop gemiddelde gebruikers met deze objecten kunnen omgaan. De nieuwe modelleermogelijkheden in ArchiCAD worden verbonden met cloud-based BIM objectbibliotheken waardoor gebruikers vanuit ArchiCAD objecten kunnen maken, zoeken, uploaden en downloaden. De volledige geïntegreerde web-portal maakt het delen van objecten via een centrale marktplaats een kernfunctie van het pakket: daar waar ze deze nodig hebben.

 

Eerste BIM geïntegreerde energieberekening

Het is tegenwoordig ondenkbaar om gebouwen te ontwerpen waar het thema duurzaamheid geen aandacht krijgt. De belangrijkste beslissingen die invloed hebben op het energiegebruik van een gebouw worden (vaak impliciet) in de ontwerpfase van een gebouw genomen door de architect en niet door energie-specialisten. Graphisoft innoveert 'groen eveneens: het is belangrijk dat energieberekeningen geïntegreerd plaatsvinden in het ontwerpproces. De ingebouwde energieberekeningen in ArchiCAD zijn vergelijkbaar met de vroegere stand-alone

EcoDesigner© maar gebruikt een nieuwe technologie (met zone-gebaseerde geometrische evaluatie, analytische weerdata, enz). Met deze technologie kunnen architecten betrouwbare dynamische energieberekeningen uitvoeren, direct vanuit hun ontwerpmodel en BIM omgeving op basis van betrouwbare weergegevens van uur tot uur. Met ArchiCAD 16 vergroot Graphisoft haar portfolio met belangrijke updates in workflow en productiviteit. Hieronder wordt onder andere een geüpgrade BIM Server™ en Cloud-integrated model sharing voor BIMx

gebruikers verstaan. Zo ook ondersteuning van IFC 2x3 CoordinationView versie 2.0 waarmee OpenBIM samenwerking verder gefaciliteerd wordt. ArchiCAD 16 wordt op 30 mei gereleased in internationale versie. De Nederlandse versie met upgrades van objectbibliotheken en de NL+ editie werkmethodiek wordt eind augustus verwacht.

 

www.graphisoft.com/archicad

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel