Antonin van de Bree - Ecofys

maandag 14 mei 2012
timer 1 min
“Met slimme installatietechnieken, al dan niet in de gevel, kun je het energievraagstuk alleen gedeeltelijk oplossen."

“Met slimme installatietechnieken, al dan niet in de gevel, kun je het energievraagstuk alleen gedeeltelijk oplossen. In de gebouwde omgeving is energieproductie in de gebouwschil goed mogelijk met fotovoltaische cellen en zonnecollectoren. Maar dan wel op het dak en niet in de gevel. In de gevel is het rendement daarvan door helling en schaduw van omliggende objecten te gering uit economisch oogpunt. Het grote voordeel van de gebouwschil is het ontbreken van bewegende delen en complexiteit. Het karakter van de gebouwschil is statisch van oorsprong. Wanneer een meer dynamisch karakter is gewenst om in te spelen op c.q. het opvangen van veranderingen in het buitenklimaat, dan moet het voordeel daarvan opwegen tegen de extra investering en de extra energie daarvoor. Voordelen kunnen zijn: minder energieverbruik of een beter comfort. Het buitenklimaat is overigens al grotendeels te neutraliseren door statische maatregelen zoals isolatie, kierdichting en thermische massa. De invloed die dan nog overblijft, is zo gering dat ik mij afvraag of het nog de moeite loont om daarvoor slimme gevels toe te voegen aan het ontwerp.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel