Amsterdam ArenA selecteert gebouwbeheersysteem Webeasy

vrijdag 27 april 2012
timer 3 min
Na een uitgebreide selectieprocedure mag Webeasy het gebouwbeheersysteem leveren voor het nieuwe, duurzame hoofdgebouw van de Amsterdam ArenA. In de eerste fase van de opdracht levert Webeasy de besturing en visualisatie van de primaire klimaatinstallaties en tevens een aantal ruimteregelingen. In de komende circa vijf jaar zal Webeasy tevens de overige installatiedelen stap voor stap renoveren en waar mogelijk andere systemen integreren.

De overeenkomst en de geplande acties voor de komende jaren zijn het resultaat van een lange termijn strategie die ingezet is door de directie van de Amsterdam ArenA met BAM Techniek. De strategie van de Amsterdam ArenA is samengevat in het plan ‘ArenA Green Deals’ waarin verduurzaming van het stadion centraal staat.

 

Integratie tot één systeem

Webeasy kijkt bij haar werkzaamheden verder dan alleen de klimaatinstallaties. Om energie te kunnen  besparen en installaties optimaal met elkaar te laten functioneren, is het niet meer voldoende om voor elk installatiedeel de gesloten ‘blackbox-systemen’ te leveren. Werktuigbouw, elektrotechniek, sanitair en beveiligingsinstallaties moet men decentraal kunnen aansturen met een open en transparant systeem. Hiermee moet het kinderlijk eenvoudig zijn om alle decentrale besturingen tot één systeem te integreren.

 

Naast functionaliteit en gebruikersgemak gaat het om het transformeren van data naar informatie, waarmee de verduurzaming van de Amsterdam ArenA mogelijk is. Die informatie is essentieel om vraagstukken op te lossen als: presteren de installaties optimaal? Lopen de energiestromen zoals ze moeten lopen? Kan het meer met minder? Webeasy Installatiemanagement verzamelt al deze informatie uit alle deelsystemen. Het doel is om op deze manier pro-actief de levensduur van de installaties te verlengen, gericht preventief onderhoud te plegen en uiteindelijk energie te besparen.

 

Zero CO2-uitstoot in 2015

In 2010 stelde de Amsterdam ArenA een vijfjarenplan op om het stadion te verduurzamen. Zo zal de organisatie in 2015 geen gram CO2 meer uitstoten, minder afval produceren en het waterverbruik verminderen. Om deze ambities te realiseren sloot de Amsterdam ArenA een nauwe samenwerking met partners en verankerde deze in de ArenA Green Deals. Dit unieke partnerprogramma moet er toe bijdragen dat de Amsterdam ArenA haar ‘Duurzaamheidsprogramma ArenA’ kan realiseren. Alle partners dragen actief bij aan het verwezenlijken van dit programma door het leveren van kennis, innovatie en ervaring. Daarnaast stelt de ArenA zich beschikbaar als ‘Living Lab’ waar de partners nieuwe baanbrekende innovaties op kleine schaal kunnen uitproberen. Een levend laboratorium voor duurzame innovatie. Webeasy voert inmiddels de eerste gesprekken om in de nabije toekomst eveneens partner van de ArenA Green Deals te kunnen worden.

 

Meer informatie over ArenA Green Deals is te zien in deze videofilm

http://www.youtube.com/watch?v=5395cRrkCsM

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel