Amfibische woningen de Maas ingehesen

donderdag 29 maart 2012
timer 2 min
Twee drijvende en vier amfibische woningen van bouwconcern Dura Vermeer worden woensdag 28 maart met één van de grootste mobiele telescoopkranen van Europa de Maas ingehesen nabij het Limburgse Ohé en Laak . De zogenoemde Maasvilla’s bestaan uit een betonnen drijflichaam inclusief casco en wegen per stuk circa 100 ton. De hijsoperatie gaat naar verwachting de hele dag duren.
Vanaf de oever, op een afstand van ruim 25 meter voor de te waterlating, pakt de kraan de woning op en tilt deze in het water. Voor de twee amfibische woningen, welk drijflichaam rust op betonnen palen, en alleen bij hoog water beginnen te drijven is het kunst- en vliegwerk om drijflichaam en casco exact op de palen te plaatsen. Eenmaal op het water hebben de woningen een diepgang van anderhalve meter.
 
Permanent
Bij een normale waterstand van NAP + 20,90 meter rusten de twee amfibische woningen op palen. Bij een waterpeil van circa NAP + 22,20 meter gaan de woningen drijven. De vier drijvende woningen drijven permanent, tenzij de waterstand extreem laag wordt, want dan komen deze woningen eveneens op palen te rusten. De verwachting is dat de amfibische woningen een aantal malen per jaar los komen van hun fundering en gaan drijven. Uiteindelijk zakken zij terug op die vaste funderingsplek, doordat ze verankerd zijn aan speciaal ontworpen geleidingspalen. Op deze wijze kunnen de woningen een fluctuatie van 8 meter in waterstand overbruggen.
 
Gastheer
Gemeente Maasgouw is sinds november 2011 gastheer voor de drijvende en de amfibische woningen van Dura Vermeer. Vanaf die datum is er gestart met de bouw van de eerste zes waterwoningen. Bijzonder aan deze locatie is dat het onderdeel is van één van de vijftien EMAB-locaties waar mag worden geëxperimenteerd met buitendijks bouwen. Begin mei worden de woningen opgeleverd.
De Maasvilla’s gelegen aan de Maasplassen naast jachthaven “Maasterp” in Ohé en Laak, is één van de ‘Bouwen op Water’ projecten waar Dura Vermeer al sinds 1998 mee actief is. Het bouwconcern ontwikkelde en realiseerde al eerder 14 drijvende en 32 amfibische woningen in Maasbommel. Dit gebeurde eveneens in samenwerking met Boiten raadgevende ingenieurs en Factor Architecten. De twee drijvende en vier amfibische woningen ijn Ohé en Laak zijn de eerste in een totale reeks van 32 Maasvilla’s.
 

Meer weten over bouwinnovaties? Bestel hier het themanummer Bouwinnovatie van Stedebouw & Architectuur

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel