Alusta zet nieuwe standaard in bediengemak natuurlijke ventilatie

dinsdag 20 december 2011
timer 3 min
Binnen het nieuwe LogiCvent ventilatiesysteem van Alusta wordt het bedienen en regelen van woonhuisventilatie zeer gebruiksvriendelijk. In combinatie met de nieuwe regelunit kunnen gebruikers op eenvoudige en heldere wijze het ventilatiegedrag in hun woning op hun wensen afstemmen.

Bovendien heeft de nieuwe regelunit een fraai en overzichtelijk uiterlijk. De vormgeving, verzorgd door ontwerpbureau Van Berlo, heeft recentelijk de GIO Award gewonnen, een prijs die wordt gezien als hét keurmerk voor goed industrieel ontwerp in Nederland.

Natuurlijke toevoer en mechanische afvoer

Het LogiCvent ventilatiesysteem is gebaseerd op woonhuisventilatie systeem C, het principe van natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. Aan de basis voor het ontwerp van het systeem met de nieuwe regelunit ligt het 'plug & play'-principe. Voorop stonden bedieningsgemak voor de gebruiker en een eenvoudige installatie voor de installateur. Tegelijk heeft Alusta ervoor gezorgd dat de regeling in combinatie met het systeem een aanzienlijke energiebesparing realiseert op ventilatieverliezen.

Eerste pilotprojecten

In januari 2012 worden de eerste pilotprojecten met LogiCvent uitgevoerd. Na de VSK-beurs 2012, waar Alusta LogiCvent officieel introduceert, worden de systemen met de nieuwe regeling gedoseerd in de markt uitgeleverd. De regeling kan, naar keuze, zowel tijdgestuurd als CO2-gestuurd draadloos met de mechanische ventilator communiceren. Alusta levert deze systemen met ofwel mechanisch zelfregelende roosters of met - en dat is nieuw - draadloos aan te sturen elektronische toevoerroosters. De regelunit kan praktisch met elke ventilatiebox samenwerken, omdat de communicatie via het universele 0-10 Volt protocol verloopt.

Vier natuurlijke ventilatiesystemen

Opdrachtgevers kunnen met LogiCvent uit vier natuurlijke ventilatiesystemen kiezen. De eerste is een tijdgestuurd natuurlijk ventilatiesysteem met mechanische afzuiging. Dit systeem werkt met mechanisch zelfregelende roosters waarbij LogiCvent de bewoner in staat stelt om op eenvoudige wijze de ventilatie op elk gewenst tijdstip te laten in- of uitschakelen. Dit is vergelijkbaar met de cv-thermostaat die bewoners ook kunnen programmeren op basis van hun aan- of afwezigheid.

De tweede variant is een CO2-gestuurd ventilatiesysteem gecombineerd met mechanisch zelfregelende roosters. In dit systeem wordt de behoefte aan ventilatie in de woning bepaald door een CO2-meting. De regelunit met ingebouwde CO2-sensor zorgt zelf dat de mechanische afzuiging op- of aftoert wanneer de luchtkwaliteit hierom vraagt. Vanzelfsprekend kan de bewoner deze instelling handmatig overrulen door via de regelunit de besturing over te nemen.

 

De derde en vierde variant zijn eveneens tijd- of CO2-gestuurde ventilatiesystemen, maar dan in combinatie met elektronisch zelfregelende roosters. Via een tijdgeregeld programma of via de ingebouwde CO2-sensor wordt de ventilatiebehoefte bepaald. Mocht er meer of minder ventilatie nodig zijn, dan wordt niet alleen de afzuiging via de mechanische afzuiging daarop aangepast, maar dan worden ook de elektronisch zelfregelende roosters door de regeling aangestuurd. De draadloze communicatie tussen de elektronische toevoerroosters en de regelunit is hierin een echte noviteit. Hoewel deze twee ventilatiesystemen volautomatisch de optimale instelling zoeken, kan de bewoner altijd ingrijpen en de regelunit van LogiCvent handmatig instellen.

 

Voor alle vier systemen geldt dat de regelunit standaard is voorzien van een kook- en douchestand, die optioneel uit te breiden is met een vochtsensor in bijvoorbeeld badkamer of keuken. Alusta levert de systemen rechtstreeks aan aannemer of installateur. Indien gewenst verzorgt Alusta de afmontage en oplevercontrole.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel