Almere start met een lokaal energiebedrijf

donderdag 29 maart 2012
timer 2 min
op andere leest. Wethouder Ben Scholten geeft begin april het startschot voor de 1e Almeerse Groene Energie Coöperatie met het in werking stellen van de website van De Groene Reus.Op de Kijk- en Doedag van Staatsbosbeheer kunnen alle Almeerders persoonlijk kennis maken met deze Groene Reus. Dit vindt plaats op maandag 9 april, tweede paasdag, op Stadslandgoed De Kemphaan.

De naam De Groene Reus geeft de ambities aan van de oprichters. Idealistische en realistische ondernemers met de wens het verduurzamen van zoveel mogelijk huishoudens en bedrijven in Almere door het leveren van groene energie en energiebesparende oplossingen.

Bijdragen aan een schonere wereld

De initiatiefnemers zien dat steeds meer Almeerders actief willen bijdragen aan een schonere wereld. Ze kiezen voor een duurzamer levensstijl. De Groene Reus sluit hier bij aan. Zij streeft ernaar om groene energie lokaal op te wekken en lokaal in te kopen. Energie uit duurzame energiebronnen als wind, zon en biomassa. De naam De Groene Reus geeft ook de kern van de organisatie weer: met plezier aan de slag, betrokken midden in de wijken, een betrouwbare leverancier en op een andere – vernieuwende - wijze.

Goedkoper dan het regionale energiebedrijf

Groene energie leveren? Dat doet de reus gegarandeerd goedkoper dan het regionale energiebedrijf. Klanten worden leden van De Groene Reus en daarmee ook aandeelhouder van hun eigen coöperatie. De coöperatie heeft geen winstoogmerk. De leden bepalen waar de winst aan wordt besteed; groene projecten zoals bijvoorbeeld een windpark of de uitkering van dividend aan de leden.

De grootste lokale energieleverancier

De Groene Reus wil graag de grootste lokale energieleverancier worden. De Groene Reus streeft een nauwe betrokkenheid na bij wijken en bewoners. De initiatiefnemers kennen de plaatselijke situatie goed. Energie Coaches in de eigen wijk zijn de verbindende schakel tussen Almeerders, hun wensen en de coöperatie. Zij geven advies over zonnepanelen of energiebespa-rende maatregelen thuis of op het werk. Schone energie is goed voor het milieu en portemonnee.

Regionale economie

Door in zee te gaan met een onafhankelijke lokale energieleverancier stimuleren Almeerders de economie in de regio en de productie van lokale duurzame energie. De Groene Reus heeft vergevorderde plannen om binnen korte  termijn eigen groene energie op te wekken. Met windmolens, zonnepanelen of biovergisting.

De website van De Groene Reus is vanaf 5 april in de lucht: www.degroenereus.nl.

Meer weten over Almere? Bestel hier het themanummer Bouwinnovatie van Stedebouw & Architectuur.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel