Almere gaat voor organisatie Floriade 2022

woensdag 9 november 2011
timer 2 min
Almere wil de Floriade van 2022 organiseren. Het college van B enW van Almere heeft de gemeenteraad per brief geïnformeerd over het voornemen de stad voor te dragen als officiële kandidaat voor de organisatie van deze wereldtuinbouwtentoonstelling.

Met het concept ‘Almere Green City – Floriade 2012-2022’ liggen er voor veel partijen kansen in het verschiet. De stad biedt het casco waarbinnen de Floriade vorm kan krijgen.

 

Draagvlak aanwezig

De provincie Flevoland heeft zich verbonden aan het evenement door aan te geven dat voor de organisatie geld uit het Investeringsfonds Flevoland Almere (IFA) benut kan worden. Ook de gemeente Lelystad en een groot aantal bedrijven en instellingen in de regio hebben hun steun uitgesproken. Concrete steun is toegezegd door onder meer de Vereniging Bedrijfskring Almere, de Kamer van Koophandel, Rabobank, Milieufederatie Flevoland, LTO- (Land en Tuinbouw Organisatie) Noord.

 

Groeimodel tien jaar ‘making of’

Niet alleen tijdens de Floriade maar nadrukkelijk ook in aanloop naar het evenement, is er ruimte voor initiatieven, manifestaties en projecten door betrokken partijen. De Floriade 2022 zal voor Almere al meteen na de bekendmaking door de NTR in 2012 tot leven kunnen komen. Dit levert nationaal en internationaal aandacht op voor Almere. Zowel in de tien jaar aanloop (‘making of’) tot de Floriade als tijdens het evenement zelf, dat zo’n twee miljoen bezoekers aantrekt.

 

Economische effectverkenning

Uit een recente verkenning die de Kamer van Koophandel en de Rabobank uitvoerden, blijkt dat de investeringen die gemoeid zijn met de organisatie van de Floriade 2022 € 180 tot € 230 miljoen bedragen (realisatie evenement en terrein). De bestedingen (van bezoekers) zijn geraamd tussen de € 350 en € 590 miljoen. In deze verkenning is nog geen rekening gehouden met de winst die de Almeerse tien jaar ‘making of’ 2012-2022 kan opleveren.

 

Hoe verder

De officiële kandidaatstelling voor het opstellen van een bidboek moet vóór 1 december 2011 gebeuren. De NTR zal maximaal vijf kansrijke gemeenten / regio’s in de gelegenheid stellen een bidbook in te dienen. De andere kandidaten zijn - op dit moment - in ieder geval de regio Boskoop, de Kop van Noord-Holland, West-Brabant en Tholen, de Betuwe (Buren e.o.) en Amsterdam Zuid-Oost. Op 1 februari maakt de NTR bekend of Almere een bidbook mag uitbrengen.

 

Kijk voor meer informatie over Almere op thema-s/stedenspecial-almere.79883.lynkx

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
S&A artikel